CE BEM, CE MANCAM-
Supa crema de linte Mammita are in compozitie „ingrediente in sta-re deshidratata: faina de grau, linte pre-parata 18%, fecula, sare iodata, aditivi organoleptizant pentru gust si miros: E 621 glutamat monosodic, faina din linte, 6,1%, grasime vegetala hidrogenata, lactoza, usturoi, za-har, orez, extract de drojdie, hi-dro-lizat de proteina vegetala, ames-tec de condimente, colorant E 150d ca-ramel sulfit de amoniu, maghiran, emulgator E 471 mono si di-gli-ce-ride ale acizilor grasi”. Valorile nu-t-ritionale sunt energie: 1.295 kj/ 307 kcal, proteine 10,8 g, zaharuri 52 g, grasimi 6,2 g.

ANALIZA. Produsul analizat este o supa crema pe baza de linte sub forma de pudra reconstituibila, re-lativ echilibrata nutritional. Pr-o–du—-sul ar fi avut o calitate nutri-tio-na-la foarte buna daca nu s-ar fi adau-gat E 621, grasimi hidrogenate, E 150d, care pot avea efecte adverse asu–pra persoanelor sensibile, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Produsul contine surse ascunse de sodiu, zaharoza (cu index glicemic foarte ridicat), lac-to-za, gluten. Producatorul nu specifi-ca daca valorile nutritionale se refera la pudra sau la supa reconstituita.

CONCLUZII. Produsul nu este re-comandat copiilor, femeilor insarci-na-te si celor care alapteaza, suferin-zi-lor de maladii cardiovasculare, ce-lor sensibili la aditivii alimentari uti–lizati. Diabeticii il vor consuma nu-mai cu avizul medicului curant. Cei cu intoleranta la lactoza vor testa in prealabil produsul. Supa este in-ter–zisa suferinzilor de celiachie din cau-za continutului de gluten.

Precizari
Rubrica „Ce bem, ce mancam” se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here