Lipsa de actiune risca sa trimita cel putin 3 miliarde de oameni in saracie, avertizeaza un raport ONU

Lipsa de actiune risca sa trimita cel putin 3 miliarde de oameni in saracie, avertizeaza un raport ONU

Omenirea se indreapta vertiginos spre un moment in care resursele de hrana, apa si energie nu vor mai fi suficiente pentru populatia globala. Lipsa de actiune risca sa trimita cel putin 3 miliarde de oameni in saracie, avertizeaza un raport ONU. Comisia Europeana intentioneaza la randul sau sa revizuiasca politicile UE in domeniul consumului si productiei si a lansat, la inceputul acestei luni, o consultare publica in acest sens.
Cererea de resurse vitale va creste exponential in urmatoarele decenii, iar omenirea nu este inca pregatita pentru a face fata acestei situatii cu potential exploziv. Organizatia Natiunilor Unite (ONU) avertizeaza intr-un raport dat publicitatii saptamana aceasta ca in 2040, populatia globala va numara 9 miliarde, in crestere cu doua miliarde fata de 2012. Numarul consumatorilor din clasa de mijloc va creste si el cu trei miliarde. Raportul ONU arata ca in 2030, omenirea va consuma cu 50% mai multa hrana, cu 45% mai multa energie si cu 30% mai multa hrana. Daca aceasta problema a consumului in crestere nu este rezolvata, in jur de 3 miliarde de oameni vor ajunge in saracie, spune raportul.
Masurile actuale care vizeaza o dezvoltare durabila nu sunt rapid implementate si nu merg in profunzimea problemei, a avertizat ONU.

Un trai mai bun, un consum sporit

Unul dintre motivele pentru care omenirea se confrunta cu perspectiva lipsei de resurse este imbunatatirea nivelului de trai de pe glob si cresterea semnificativa a consumului. Numarul oamenilor subnutriti a scazut cu 20 de milioane din 2000 si pana acum. In acelasi timp, proportia persoanelor care traiesc in saracie absoluta in lume a scazut de la 46% la 27%, din 1990 si pana in prezent. Economia globala a inregistrat si ea o crestere de 75%, incepand cu 1992.

Solutii pentru problemele omenirii

ONU indeamna guvernele sa coopereze pentru a crea o asa-numita revolutie verde, care ar dubla productivitatea, in vreme ce ar reduce consumul de resurse si ar preveni pierderea biodiversitatii. Printre solutiile sugerate se numara protejarea ecosistemelor marine si folosirea mai eficienta a apei, care este irosita in prezent in cantitati uriase. ONU recomanda totodata ca energia regenerabila sa devina accesibila pentru toata lumea, inclusiv din punct de vedere al costurilor, pana in 2030. In acest sens, ONU sustine, spre exemplu, eliminarea treptata a subventiilor pentru combustibilii fosili.
ONU intra si pe taram fiscal si sugereaza ca fondurile de investitii si fondurile de pensii, precum si bancile pentru dezvoltare ar trebui sa aplice criteriul dezvoltarii durabile in deciziile privind investitiile. Cu alte cuvinte, ar trebui sa ia decizii de investitii pe termen lung.
ONU sfatuieste guvernele sa revizuiasca legislatia pentru a incuraja aplicarea amintitelor criterii.

Comisia UE, ingrijorata

Un demers asemanator a fost lansat si de Comisia Europeana. Executivul UE avertizeaza ca cererea de alimente, furaje si fibre la nivel mondial se preconizeaza ca va creste cu 70% pana in 2050. Modul in care consumam si producem va fi esential pentru succesul sau esecul Europei in acest domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *