Lista fructelor pe care nu trebuie sa le ocolesti vara – ce vitamine contin

Sp?larea fructelor de pesticide

Antioxidantii din pepenele verde si cel galben ne prelungesc tineretea, iar piersicile si caisele ne apara de radiatii, spun medicii.fructe romanesti

Pepenele, fie el verde sau galben, este recunoscut pentru efectul sau racoritor. „Conform medicinii traditionale chineze, pepenele este un fruct care -racoreste sangele-, de aceea, pe cat de benefic este vara, pe atat de nerecomandat este iarna sau in celelalte anotimpuri”, atrage atentia dr. Carmen Badea, medic primar medicina de familie, cu competente in acupunctura, homeopatie si apifitoterapie. Potrivit specialistului, dintre sarurile minerale cele mai importante pentru organism, aceste fructe contin potasiu, magneziu, calciu, zinc, cupru si mangan.

Alte componente pretioase ale fructelor sunt vitaminele (C, E, A – carotenoizii si vitamina PP – B3) si substantele antioxidante. Printre substantele antioxidante cu efectul cel mai puternic se numara resveratrolul, licopenul, carotenoizii, picnogenolul si bioflavonoidele. „Aceste substante antioxidante reprezinta o bariera in calea radicalilor liberi, care iau nastere in urma proceselor metabolice si care conduc, de fapt, la imbatranirea celulara si, in consecinta, la cea a organismului. Astfel, un consum de alimente cu substante antioxidante in cantitate suficienta ne prelungeste tineretea”, spune medicul Badea.

Pepenele galben mai contine beta-caroten si antioxidanti (bioflavonoide).

Strugurii au in compozitia lor una dintre cele mai valoroase substante antioxidante din organism – resveratrolul. Acesta se gaseste din abundendenta in fructele de culoare violet. „Resveratrolul previne si combate aparitia osteoporozei”, precizeaza dr. Badea, care adauga ca cea mai mare concentratie de resveratrol de gaseste in samburii de strugure. „Un sfat: adunati samburii de strugure, uscati-i si macinati-i cu rasnita de cafea. Din pulberea rezultata, consumati cate o lingurita zilnic, dimineata, la trezire. Veti ramane tineri si sanatosi”, promite dr. Carmen Badea. Totodata, strugurii sunt si o sursa de beta-caroten, o alta substanta antioxidanta. Dintre bioflavonoide, spune medicul, foarte important este picnogenolul, aflat din abundenta in samburii acestor fructe. Aceasta substanta are un efect imunostimulator si de regenerare hepatica.

Prunele, ca toate celelalte fructe inchise la culoare, contin, de asemenea, resvetratrol. „Cercetari recente au stabilit ca resveratrolul are si un efect antitumoral puternic. In plus, el este si vasodilatator, stimuleaza productia de colagen din organism, previne aparitia unor boli degenerative, cum ar fi Alzheimer”, precizeaza dr. Badea.

Piersicile abunda in beta-caroten. Beta-carotenul este un precursor al vitaminei A, un protector al membranelor celulare pe care le stabilizeaza si, de asemenea, un protector impotriva radiatiilor. Din fructele amintite nu lipsesc nici bioflavonoidele. „Vitamina PP (B3 sau niacina), aflata din abundenta in piersici, are un puternic efect vasodilatator si vasoprotector, iar in lipsa acesteia, la persoanele care nu consuma fructe, se produce boala numita pelagra (afectiune care se naifesta prin descuamarea pielii)”, subliniaza dr. Carmen Badea.

Caisele sunt foarte bogate in provitamina A, in vitaminele B1, B2, PP, fosfor si fier. Principala lor calitate dietetica consta in continutul ridicat de potasiu, ele fiind un mijloc diuretic eficace. Fructoza pe care o contin toate fructele asigura un aport de zaharuri pe care organismul le asimileaza usor, fara a suprasolicita metabolismul, asa cum se intampla atunci cand consumam dulciuri. Nu este de neglijat nici aportul de apa si saruri minerale, foarte important mai ales in zilele toride.

Medicul recomanda consumul de fructe si legume autohtone, pentru ca, potrivit medicinei chineze, zarzavaturile „imprumuta” din calitatile solului pe care cresc si, astfel, ele vor fi mult mai bine asimilate de organism.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *