Lista neagra a gradinilor zoo romanesti

Trei parcuri cu animale din judetul Bacau au deja lacat la poarta, iar Gradina Zoologica din Piatra Neamt are sanse sa obtina aviz de mediu daca mareste cusca lupului si exporta leul in Africa

Gradinile zoologice care nu indeplinesc normele UE de protectie a animalelor in captivitate risca sa fie inchise daca nu imbunatatesc conditiile de viata ale necuvantatoarelor pe care le gazduiesc, a anuntat in repetate randuri Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

In Bacau, de pilda, toate cele trei gradini au fost inchise si numai cea din Onesti are sanse sa fie redeschisa, pentru ca va intra intr-un program de reabilitare. Celelalte doua vor fi transformate, cea din Buhusi intr-un orasel al copiilor, iar cea din municipiul Bacau, in depozit al primariei.

Tarcuri inghesuite, cu gratii ruginite si ciment macinat de vreme pe jos. Aceste veritabile puscarii ar trebui sa fie „casele” animalelor ramase inca in fosta gradina zoologica din Buhusi: trei lei, un urs tibetan, cinci caini dingo, cativa cai si un porumbel. De la 1 ianuarie 2007, gradina, infiintata acum aproape 30 de ani, a fost inchisa pentru ca nu indeplineste normele europene.

„Nu am primit aviz de mediu. Au dat legea sa facem spatii mai mari pentru animale, dar noi nu avem nici teren si nici bani”, explica Constantin Negulescu, directorul Clubului Elevilor din Buhusi, care administreaza parcul zoo. Acesta a fost finantat pana acum de Ministerul Educatiei, prin Inspectoratul Scolar Judetean Bacau. Din cele peste 30 de animale care erau admirate de vizitatori pana cand pe poarta gradinii s-a pus lacat, cateva au gasit alte gazde.

Patru ursi carpatini au ajuns in rezervatia de la Zarnesti, trei lei in Africa, iar o pereche de maimute pavian, una de cerbi carpatini, trei capre camerun, un ponei si o barza au fost preluate de gradina zoologica din Barlad. Despre cele ramase adultii nu vorbesc in fata copiilor.

Doi lei vor fi eutanasiati

Leul Betty si leoaica Jane vor fi eutanasiati pentru ca nu mai pot merge

Animalele ramase la Buhusi mai dau ochii doar cu paznicul si ingrijitorul pana se va decide care le va fi soarta. Pentru leul Betty si partenera lui Jane viitorul este sumbru. Ei vor fi eutanasiati pentru ca au probleme grave de sanatate. „Au probleme cu picioarele, abia se misca. Nu mai au nicio sansa in libertate. Am luat legatura cu o asociatie pentru protectia animalelor sa vedem cum procedam”, explica administratorul. Ursul tibetan, care are peste 25 de ani, va fi dus in rezervatia de la Zarnesti, iar al treilea leu, care nu mai vede cu un ochi, va fi operat si abia apoi va fi trimis in Africa.

Daca se vor gasi bani. Cainii dingo vor ajunge la o asociatie chinologica din Bacau, iar porumbelul, al carui tarc este aproape dublu fata de cel al ursului, se va intoarce la proprietar. „Porumbelul a fost adus de primar. Il va lua inapoi, ca nu mai avem ce face cu el. Pana la sfarsitul anului 2009, trebuie sa eliberam complet parcul”, explica Negulescu.

Un parc tematic, pentru copii

Pe cei 13.000 de metri patrati pe care se intinde acum gradina zoo din Buhusi urmeaza sa fie amenajate doua poligoane pentru micii pompieri si educatie rutiera, cu finantare de la Ministerul Educatiei, si un orsel al copiilor in parteneriat cu primaria. „Deocamdata, facem planuri si avem vointa. Trebuie facute studii de fezabilitate, pentru ca nu avem voie sa estimam singuri costurile. Deocamdata, n-avem bani nici pentru aceste studii. Asta e situatia, iar ce va fi peste doi ani e greu de prognozat”, spune directorul de la Clubul Elevilor. Lucrarile ar trebui sa inceapa macar in anul 2010.

Promisiuni de reabilitare la Onesti

Si cele 25 de animale salbatice de la gradina zoologica din orasul Onesti traiesc in conditii jalnice. Autoritatile nu vor insa sa renunte la tigri, lei, ursi, maimute, mistreti si struti. „Incercam reamenajarea gradinii, care nu are autorizatie de mediu si este inchisa publicului. Suntem in etapa de proiectare, dupa care se vor stabili sursa de finantare si suma necesara”, ne spune Diana Volcinschi, inginer cu probleme de mediu din cadrul primariei, care trece sub tacere faptul ca aceste proiecte trebuiau sa fie gata de anul trecut.

„Mai dureaza pana se vor concretiza lucrurile”, spune si Gheorghe Munteanu, directorul gradinii zoologice din Onesti, care nici el nu si-a pierdut speranta. Dar, pana se dezmeticesc dumnealor, animalele sufera, intrucat au spatii vitale extrem de mici si hrana insuficienta, din lipsa de fonduri.

La Bacau, maidanezi in loc de caprioare

Dupa ce leoaica Dana a murit, iar leul Simbad a fost dus in Africa, cainii maidanezi din Bacau se joaca in cusca ramasa libera

Nici locuitorii Bacaului nu mai pot vizita animalele salbatice aduse de fostul primar Dumitru Sechelariu in parcul Cancicov. Aici au fost incropite doua tarcuri, unul pentru o pereche de lei, Dana si Simbad, iar celalalt pentru cinci caprioare. Acum, in loc de caprioare sunt cativa caini comunitari. Unul a fost „botezat” Bacovia de paznicul Directiei de Servicii Publice.

Cat e ziua de lunga, maidanezii alearga printre ornamentele ramase de la Craciun, casutele din lemn si sacii cu materiale de constructii depozitati in fostul tarc al caprioarelor. Cand vreun trecator se apropie de gard, cainii incep sa latre. Spatiul numit pompos minigradina zoologica si-a desfasurat activitatea ilegal pentru ca nu avea aviz de functionare de la Agentia pentru Protectia Mediului.

„Cand s-au facut verificarile de mediu, noi nu indeplineam nici conditiile de parc, nici de gradina zoologica. Animalele nu aveau suficient habitat si nu puteam sa le extindem tarcurile, pentru ca intram sub incidenta legii spatiilor verzi. In plus, nu aveam nici bani”, isi aminteste Viorica Marcu, seful Directiei Servicii Publice din cadrul Primariei Bacau. Aceasta s-a aratat deranjata de intrebarile jurnalistilor de la „Adevarul”. „Pe cine vreti sa ingropati acum? Asta e un proiect al lui Sechelariu. Noi am rezolvat problema cu asa-zisa gradina zoologica”, a spus Marcu pe un ton iritat.

Leoaica a inghitit un pantof

Leul Simbad a ajuns in parcul Cancicov in 2003, fiind donat de un constantean. Pana in 2005, Simbad a avut si o partenera, Dana. Leoaica a murit dupa ce a inghitit un pantof aruncat in cusca ei, pe care nu l-a putut digera.

Simbad a mai stat in parcul Cancicov pana vara trecuta, cand a fost dus in Africa, in timp ce caprioarele au fost transferate intr-o rezervatie din apropiere de Bacau. In prezent, tarcul leului, de doar cinci metri patrati, este pustiu. „Acum ne uitam la cainii care s-au instalat in locul caprioarelor. Mai bine ca au dus animalele de aici, ca le chinuiau. Si mirosea si urat. Lumea venea sa le vada, dar era pacat de ele”, ne spune un tanar bacauan.

Ca sa functioneze gradina zoo la normele UE, ar trebui sa se intinda pe jumatate de oras. Nu avem nici spatiu si nici bani.
Constantin Negulescu,
directorul Clubului Elevilor din Buhusi

Leul din Piatra Neamt va pleca in Africa

Parcul zoologic Cozla, din Piatra Neamt, situat la baza dealului cu acelasi nume, va ramane din septembrie fara singurul animal exotic: un leu. Felina, care nu are un nume, va scapa de cusca de 140 de metri patrati cu ajutorul fundatiei Vier Pfoten. Animalul va fi dus in Africa.

Conducerea gradinii a facut un memoriu la Ministerul Mediului, cerand sprijin pentru extinderea spatiului pentrul leul captiv. Cum era de asteptat, in lipsa unui proiect, oficialii de la Bucuresti nu au dat niciun raspuns.
Gradina Zoologica este insa una de traditie. A fost infiintata in 1904, se intinde pe 1,15 hectare si adaposteste 40 de animale.

Cu exceptia leului, restul salbaticiunilor sunt din fauna autohtona: doi ursi carpatini, un cerb, doua caprioare, cativa fazani, porumbei, o vulpe rosie, un lup, un iepure si cateva rate. Doar cusca leului si a lupului nu au autorizatie de mediu, motiv pentru care animalele vor fi mutate. Leul va fi trimis in septembrie in Africa, iar lupul va fi transferat la o alta gradina zoo din tara.

„Parcul are autorizatie de functionare pe 2007, iar pentru 2008 documentatia de reautorizare este in curs. Numai spatiul leului si lupului nu sunt autorizate. Am trimis memoriu la Ministerul Mediului toamna trecuta pentru a extinde spatiul leului, dar nu am primis raspuns”, se scuza Elena Boureanu, directorul Urban Serv, firma a Consiliului Local Piatra Neamt care administreaza gradina zoologica.

Tarc european pentru ursi

Ursii din Piatra Neamt au un spatiu mult imbunatatit, 200.000 de lei fiind investiti pentru confortul lor

In Piatra Neamt s-au investit, in ultimii doi ani, peste 300.000 de lei pentru amenajarea spatiilor conform cerintelor europene. Custile sunt ingrijite, gratiile vopsite, iar rondurile cu flori si copaci sunt incadrate de banci si pavele.

„Zilele acestea vom termina lucrarile la spatiul pentru ursi. Pentru acest spatiu am alocat 200.000 de lei”, ne spune Boureanu, care este convinsa ca parcul zoo nu va fi inchis. „Nu-mi fac absolut nicio grija. Nu indeplinim conditiile pentru lup si leu, dar nu e normal sa fie inchisa toata gradina din aceasta cauza”, spune ea. De altfel, in cazul inchiderii gradinii, primaria ar pierde terenul. „In actul de donatie al primarului Albu e prevazuta obligativitatea de a fi mentinuta gradina zoologica. Daca se schimba destinatia terenului, pierdem aceasta suprafata”, precizeaza Elena Boureanu.

Gradina zoo este deschisa zilnic, intre orele 9.00 si 21.00. Adultii trebuie sa achite un leu intrarea, iar un bilet pentru copii costa doar 5 bani. Ca atare, animalele de la Cozla sunt vizitate anual de 70.000 de personae. Cheltuielile anuale cu hrana si intretinerea animalelor se ridica la 180.000 de lei, in timp ce din vanzarea biletelor se aduna doar 70.000 de lei.

Mergem in pierdere, pentru ca sunt costuri mari. Avem la dispozitie numai fonduri proprii.
Elena Boureanu,
administrator Gradina Zoo Piatra Neamt

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *