Lista plantelor medicinale care ajuta sa-ti pastrezi sanatos ficatul

Lista plantelor medicinale care ajuta sa-ti pastrezi sanatos ficatul

Romania ocupa primul loc din Europa la numarul bolnavilor de hepatita de tip C, cu aproximativ un milion de persoane infectate cu acest virus. Cifrele arata ca ne situam pe locul al patrulea din punct de vedere al ratei mortalitatii provocate de bolile hepatice cronice.

Potrivit statisticilor, hepatita C este responsabila pentru 50-60% din cazurile de cancer hepatic, prinicipalii factori de risc care duc la contactarea virusului fiind transfuziile, interventiile chirurgicale, tratamentele stomatologice, seringile nesterile, manichiura si pedichiura efectuate cu ustensile nesterile, contactul sexual neptrotejat, tatuajele si piercingurile.

„Ficatul nostru se lupta in fiecare zi cu metabolizarea lipidelor in exces, cu diverse E-uri alimentare, cu multiplele feluri de chimicale ascunse in semipreparate sau chiar in alimente proaspete, dar supertratate. Pe langa acestea consumul de alcool afecteaza ficatul, iar infectiile cu virusurile B si C si consumul de alcool reprezinta principala cauza a hepatopatiilor cronice, care in timp duc la cancerul hepatic. Desi ficatul are o mare capacitate de regenerare, persistenta agresiunilor determina instalarea suferintelor hepatice cronice”, spune dr. Carmen Nonn, medic specialist de familie cu competenta in apifitoterapie.

Potrivit expertilor, plante precum armurariu, schisandra, anghinara, rostopasca, papadia si sulfina ajuta la mentinerea sanatatii ficatului.

• Armurariu are un efect hepatoprotector datorita substantei continute – silimarina – care inhiba intrarea toxinelor in celula hepatica si impiedica alterarea membranei hepatocitoare. La origine armurariu este o planta tepoasa de aproximativ un metru, cu flori rosiatice care fac niste seminte cu gust amarui. Studiile realizate in Germania, SUA, Italia si Austria au demonstrat ca amurariul este in prezent unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afectiunilor hepatice, aflate in explozie in ultimul deceniu. Mai mult decat atat, armurariul ajuta organismul sa reziste celor mai puternice otravuri, de la ciupercile toxice, pana la gazele industriale sau metalele grele.

• Schisandra este cunoscuta din medicina traditionala chineza ca tonic hepatic si purificator sanguin. Schisandra reduce nivelul plasmatic al transaminazelor, creste sinteza proteinelor, indeparteaza radicalii liberi si creste actiunea vitaminelor C si E, stimuland astfel regenerarea hepatica.

• Anghinarea are rol regenerant pentru celulele hepatice si intareste functia antitoxica a ficatului, creste apetitul si ajuta la eliminarea sarurilor si pigmentilor biliari, normalizand culoare pielii.

• Rostopasca are efect hepatoprotector, de normalizare a valorilor bilirubinei si colesterolului, spasmolitic, antiviral, antiinflamator si citostatic.

• Papadia prin compozitia sa chimica actioneaza ca tonic amar, drenor hepato-biliar, decongestionant, depurativ, antiinflamator, antioxidant, avand un important efect diuretic. Astfel, ea este indicata in starile congestive hepatice, hepatite, insuficienta hepatica, hipercolesterolemie, icter, litiaza biliara.

• Sulfina este utila in hepatita cronica deoarece stimuleaza refacerea tesuturilor prin inlocuirea celor distruse cu altele nou formate identice morfofunctional, contribuie la sinteza ARN si prin aceasta la regenerarea tesutului hepatic. Are de asemenea actiune hepatoprotectoare, antiinflamatoare, anticoagulanta si cicatrizanta.

Pentru a veni in ajutorul pacientilor care sufera de hepatita cronica virala C, o afectiune cu indici de mortalitate in crestere la nivel national, recent, pe piata farmaceutica din Romania s-a lansat un produs din extracte standardizate din fructe de armurariu, fructe de schisandra, frunze de anghinare, rostopasca, radacina de papadie si sulfina. Actiunea capsulelor consta in reducerea procesului inflamator si a congestiei hepatice, avand ca rezultat direct normalizarea transaminazelor, sustine producatorul. Cate 1-2 capsule se administreaza de 3 ori pe zi inainte de masa si pot fi folosite in cure de 1-6 luni sau conform recomandarii medicului. Pretul unui flacon este intre 27 si 30 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *