Listeria – accidental pe produse

Listerioza este o afectiune rara, infectioasa, produsa de o bacterie numita Listeria monocytogenes, ce se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau branza (insa cel mai adesea germenele se gaseste in carnea gatita insuficient si in produsele lactate).listeria

In unele cazuri, germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale. Exista o adevarata varietate in ceea ce priveste severitatea cazurilor, de la statutul de purtator temporar asimptomatic pana la raspandirea acuta, brusca (fulminanta) a bacteriilor in torentul sangvin (bacteriemie).

Cercetatorii de la Consortiul pentru Siguranta Alimentelor de la Universitatea de Stat din Kansas, SUA, au demonstrat ca Listeria monocytogenes poate ajunge accidental pe alimente in fabricile de procesare a acestora din rigolele de drenare a apei sau sifoanele de pardoseala, atunci cand se foloseste un sistem de spalare prin presiune. Aerosolii formati prin folosirea spalarii prin presiune contin bacteriile desprinse din biofilmul microbian.

Studiile efectuate au relevat faptul ca Listeria monocytogenes are capacitatea de a forma biofilm pe gurile de canalizare, biofilm care rezista 26-48 de ore, astfel incat este obligatorie dezinfectarea inainte si dupa terminarea procesului de productie.

Folosirea sistemelor de spalare sub presiune reduce consumul de apa, creste eficienta spalarii, dar in acelasi timp poate genera antrenarea bacteriilor care alcatuiesc biofilmul microbian din gurile de canalizare, care apoi pot ajunge pe suprafetele de lucru ce intra in contact cu alimentele procesate. Chiar daca este tratat termic, potentialul toxic al acestei bacterii este mare, astfel incat suplimentarea atentiei la igienizare va preveni un dezastru biologic. Aspectul semnalat nu intoarce tehnicile de igienizare la matura si mop, ci atrage atentia asupra igienizarii periodice si corespunzatoare a canalizarilor.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *