Livada cu autoservire, in care clientii isi culeg singuri fructele eco

Livada cu autoservire, in care clientii isi culeg singuri fructele eco

Livada cu autoservire, in care clientii isi culeg singuri fructele eco

O familie de bucuresteni vrea sa dea lovitura cu vanzarea de fructe ecologice pe care clientii sa si le culeaga singuri din livada pe care au cultivat-o in localitatea Sultana, judetul Calarasi, chiar pe malul Mostistei.

Afacerea familiei Popa a demarat la sfarsitul anului 2009, printr-un proiect pe fonduri europene. Valoarea eligibila a proiectului de dezvoltare a fermei s-a ridicat la 427.000 de euro – jumatate din suma a reprezentat finantare europeana, iar cealalta jumatate – cofinantare asigurata de cei doi antreprenori.

Livada, pe care inginerul Constantin Popa a dezvoltat-o in localitatea natala Sultana, se intinde acum pe aproximativ patru hectare si are mii de pomi fructiferi: 6.000 de peri, 1.200 de nectarini, 1.200 de ciresi, 800 de pruni, dar si 240 de caisi pentru care au fost obtinut certificate ecologice.

„De patru ani investim pentru a crea o adevarata livada cu fructe ecologice, iar prima recolta am avut-o deja anul trecut. Am constuit si o fabricuta pentru gemuri si dulceturi traditionale, cu retete ca pe vremea bunicii. Abia asteptam sa intram in productie la toamna“, spune Adina Popa, fiica inginerului.

Alte investitii de 12.000 de euro, care nu au fost incluse in proiectul european, au fost realizate in amenajarea terasei cu gratar si cuptor, dar si a bucatariei.

Iar planul de investitii un se opreste aici. „Avem in plan cumpararea unei masini de dozat si capaciuit pentru borcane. Aceste investitii sunt prevazute in afara proiectului initial prin care am inceput infiintarea livezii“, a explicat Constantin Popa.

7.000 de euro, costul anual de intretinere


Membrii familiei Popa se lauda cu fructele gustoase si foarte sanatoase, nu se sperie de concurenta, dar nici de munca. „Incercam sa ne extindem si dorim sa aducem fructe proaspete si adevarate pe masa consumatorului. Munca este infernala. In ultimii trei ani am fost in perioada de teste pentru a obtine certificatul ecologic pentru caise. S-au luat mostre de pamant din livada, de fructe pentru a se stabili daca marfa este eco“, explica antreprenorii.

Ca sa faca fata concurentei acerbe si oricaror provocari, Constantin Popa lucreaza in livada din primavara si pana in luna noiembrie. „Este imposibil sa realizezi un lucru de buna calitate daca nu i te dedici in totalitate. Fac naveta zilnic intre Bucuresti, acolo unde locuim, si Sultana. Pomicultura nu se face stand in fata televizorului“, explica inginerul care a ales sa se dedice agriculturii.

Costurile de intretinere a livezii se ridica la aproximativ 7.000 de euro pe an, in conditiile in care se folosesc produse ecologice pentru stropirea pomilor, dar se fac si multe lucrari manuale (taiat, sapat) pentru ca fructele sa fie cat mai naturale. „In aceasta suma intra si costurile de irigare, acestea fiind destule de scazute deoarece avem put forat“, precizeaza investitorul.
Clientul culege singur fructele

Pentru a fructifica la maxim potentialul zonei in care au dezvoltat livada, familia Popa vrea sa promoveze si conceptual „Culege singur“, foarte apreciat in strainatate. „Ne-am gandit ca e mai bine ca omul sa vina si sa-si culeaga singur fructele pe care le doreste, decat sa le cumpere din hipermarket“, spune increzatoare Adina Popa.

In plus, livada dispune de un spatiu pentru recreere, iar apropierea de Lacul Mostistea constituie un avantaj in plus. „Pe malul lacului exista un sit arheologic apartinand culturii Gumelnita, foarte interesant de vazut. Posibilitatile de recreere sunt numeroase“, a adaugat Adina Popa.

Conceptul „Culege singur“

„Culege singur“ este o facilitate intalnita in multe ferme din strainatate, care le ofera clientilor oportunitatea de a-si culege singuri fructele sau legumele. In acest fel, clientii isi aleg exact acele produse care sunt pe gustul lor.



11 Apr 2014 - Sursa: Adevarul.ro



Articole recente:
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Stop Abandonului
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016