Livada cu autoservire, in care clientii isi culeg singuri fructele eco

Livada cu autoservire, in care clientii isi culeg singuri fructele eco
Livada cu autoservire, in care clientii isi culeg singuri fructele eco

O familie de bucuresteni vrea sa dea lovitura cu vanzarea de fructe ecologice pe care clientii sa si le culeaga singuri din livada pe care au cultivat-o in localitatea Sultana, judetul Calarasi, chiar pe malul Mostistei.

Afacerea familiei Popa a demarat la sfarsitul anului 2009, printr-un proiect pe fonduri europene. Valoarea eligibila a proiectului de dezvoltare a fermei s-a ridicat la 427.000 de euro – jumatate din suma a reprezentat finantare europeana, iar cealalta jumatate – cofinantare asigurata de cei doi antreprenori.

Livada, pe care inginerul Constantin Popa a dezvoltat-o in localitatea natala Sultana, se intinde acum pe aproximativ patru hectare si are mii de pomi fructiferi: 6.000 de peri, 1.200 de nectarini, 1.200 de ciresi, 800 de pruni, dar si 240 de caisi pentru care au fost obtinut certificate ecologice.

„De patru ani investim pentru a crea o adevarata livada cu fructe ecologice, iar prima recolta am avut-o deja anul trecut. Am constuit si o fabricuta pentru gemuri si dulceturi traditionale, cu retete ca pe vremea bunicii. Abia asteptam sa intram in productie la toamna“, spune Adina Popa, fiica inginerului.

Alte investitii de 12.000 de euro, care nu au fost incluse in proiectul european, au fost realizate in amenajarea terasei cu gratar si cuptor, dar si a bucatariei.

Iar planul de investitii un se opreste aici. „Avem in plan cumpararea unei masini de dozat si capaciuit pentru borcane. Aceste investitii sunt prevazute in afara proiectului initial prin care am inceput infiintarea livezii“, a explicat Constantin Popa.

7.000 de euro, costul anual de intretinere

Membrii familiei Popa se lauda cu fructele gustoase si foarte sanatoase, nu se sperie de concurenta, dar nici de munca. „Incercam sa ne extindem si dorim sa aducem fructe proaspete si adevarate pe masa consumatorului. Munca este infernala. In ultimii trei ani am fost in perioada de teste pentru a obtine certificatul ecologic pentru caise. S-au luat mostre de pamant din livada, de fructe pentru a se stabili daca marfa este eco“, explica antreprenorii.

Ca sa faca fata concurentei acerbe si oricaror provocari, Constantin Popa lucreaza in livada din primavara si pana in luna noiembrie. „Este imposibil sa realizezi un lucru de buna calitate daca nu i te dedici in totalitate. Fac naveta zilnic intre Bucuresti, acolo unde locuim, si Sultana. Pomicultura nu se face stand in fata televizorului“, explica inginerul care a ales sa se dedice agriculturii.

Costurile de intretinere a livezii se ridica la aproximativ 7.000 de euro pe an, in conditiile in care se folosesc produse ecologice pentru stropirea pomilor, dar se fac si multe lucrari manuale (taiat, sapat) pentru ca fructele sa fie cat mai naturale. „In aceasta suma intra si costurile de irigare, acestea fiind destule de scazute deoarece avem put forat“, precizeaza investitorul.
Clientul culege singur fructele

Pentru a fructifica la maxim potentialul zonei in care au dezvoltat livada, familia Popa vrea sa promoveze si conceptual „Culege singur“, foarte apreciat in strainatate. „Ne-am gandit ca e mai bine ca omul sa vina si sa-si culeaga singur fructele pe care le doreste, decat sa le cumpere din hipermarket“, spune increzatoare Adina Popa.

In plus, livada dispune de un spatiu pentru recreere, iar apropierea de Lacul Mostistea constituie un avantaj in plus. „Pe malul lacului exista un sit arheologic apartinand culturii Gumelnita, foarte interesant de vazut. Posibilitatile de recreere sunt numeroase“, a adaugat Adina Popa.

Conceptul „Culege singur“

„Culege singur“ este o facilitate intalnita in multe ferme din strainatate, care le ofera clientilor oportunitatea de a-si culege singuri fructele sau legumele. In acest fel, clientii isi aleg exact acele produse care sunt pe gustul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *