Loboda are de două ori mai multă vitamina C decât lămâia şi spanacul
Loboda are de doua ori mai multa vitamina C decat lamaia si spanacul
Loboda are de doua ori mai multa vitamina C decat lamaia si spanacul

Loboda, cunoscuta si sub denumirea de spanacul francezului sau spanac nemtesc de munte, este folosita, inca din antichitate, pentru deosebitele proprietati detoxifiante si antioxidante.

Planta contine glucide, celuloza, proteine, substante minerale (potasiu, fosfor, calciu), acidul oxalic liber, pigmenti clorofilieni si carotenoizi. Loboda are cantitati semnificative de vitamina K si de doua ori mai multa vitamina C decat lamaia si spanacul, scrie Monitorul de Galati.

Frunzele ei au un gust usor sarat si acrisor si o textura fina. Sunt folosite in special in bucatarie, in salate, borsuri, ciorbe sau placinte si ca remediu natural in medicina populara. Acestea se pot conserva peste iarna in borcane sau se pot pastra in congelator, mentinandu-si intacte atat gustul cat si proprietatile hranitoare, potrivit site-ului ierburiuitate.wordpress.com.

In scop fitoterapeutic, se utilizeaza frunzele si uneori semintele.

Loboda are actiune depurativa, diuretica, remineralizanta, emolienta, emetica, calmanta si vitaminizanta.

Datorita continutului de fibre este recomandata pentru reglarea digestiei si prevenirea constipatiei, dar impiedica si aparitia hemoroizilor si a cancerului de colon.

Prin continutul de vitamina K, ajuta la fixarea calciului, dar si la intarirea vaselor de sange. Astfel, loboda impiedica formarea cheagurilor de sange, reducand riscul atacurilor cerebrale, scrie Garbo.ro. Datorita continutului de vitamina C, la randul sau antioxidant puternic, loboda favorizeaza procesul de regenerare celulara si intareste sistemul imunitar al organismului.

Anto-cianina din compozitia sa este un antioxidant deosebit de puternic, care are capacitatea de a proteja organismul impotriva radicalilor liberi, responsabili de aparitia celulelor canceroase. Astfel, consumul de loboda ajuta la prevenirea acestei maladii necrutatoare. De asemenea, consumul de loboda stimuleaza metabolismul.

Loboda previne si combate astenia de primavara si contribuie la detoxifierea organismului. In afectiuni pulmonare si dureri de stomac, loboda este utilizata sub forma de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din seminte. Sub forma de comprese sau cataplasme din frunze fierte sau tocate se pot trata diferite afectiuni ale pielii, in special pe leziuni purulente, pentru a grabi coacerea.

Loboda, la fel ca spanacul, contine foarte mult acid oxalic si din aceasta cauza nu este permisa in cantitati mari in cazul litiazei renale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here