Locuitorii Bacaului si Onestiului, cei mai afectati de poluare

Locuitorii Bacaului si Onestiului, cei mai afectati de poluare

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Bacau a publicat raportul anual judetean privind starea mediului, valabil pentru 2011. Potrivit datelor, poluarea fonica si aerul poluat continua sa fie o problema in special in municipiu.

Raportul arata detaliat evolutia poluarii in ultimul an comparativ cu anii 2007-2010. Fata de anul precedent, in 2011 s-au inregistrat cresteri usoare ale mediilor anuale la dioxidul de azot, dioxidul de sulf si monoxidul de carbon. S-au mai redus poluarile cu amoniac si cu gazele provenite de la tevile de esapament ale miilor de masini care circula prin oras aproape non-stop. CET Bacau continua sa fie cel mai important poluator cu dioxid de sulf, chiar daca societatea a raportat o crestere a cantitatii de gaz natural utilizata, comparativ cu anul 2010 si sustine ca a utilizat si o cantitate mai mare de biomasa. Agricultura a fost si in 2011 sectorul din care au provenit cele mai mari cantitatii de emisii de amoniac. Principalii poluatori au fost in 2011 Avicola, Suinprod si Amurco.
„La nivelul anului 2011, la dispeceratul ARPM Bacau au fost consemnate un numar de 17 sesizari asupra mirosului de amoniac. Prelevarea si analiza probelor au evidentiat confirmarea a 7 din cele 17. Zonele afectate au fost cele din cartierele Narcisa, Izvoare, Tic-Tac situate in zona de sud a municipiului Bacau. Inspectiile de teren efectuate de Garda de Mediu Bacau au evidentiat diverse probleme regasite la SC Amurco”, a declarat Maria Ionos, purtator de cuvant al ARPM Bacau.

Apa potabila, nu atat de buna

La sectiunea apa potabila, potrivit raportului ARPM Bacau, „in conditiile cresterii lungimii retelei de distributie si a frecventei numarului de analize, s-a marit si frecventa depasirilor la indicatorii chimici si bacteriologici”. Concluzia vine dupa ce, pe tot parcursul anului 2011, Directia de Sanatate Publica a facut aproape 12.000 de determinari bacteriologice la la aproximativ 6600 de probe de apa.
Pentru reteaua de canalizare nu se evidentiaza modificari semnificative ale lungimii retelei, in schimb volumul apelor uzate evacuate a scazut in special din cauza reducerii sau incetarii activitatilor economice. In fine, desi numarul statiilor de epurare a crescut, asta nu inseamna ca functioneaza corespunzator. De altfel, activitatea lor deficitara influenteaza negativ calitatea apei.

In 2012 ne trebuie harta de zgomot

Raportul pe anul 2011 arata ca ARPM Bacau a facut masuratori ale nivelului de zgomot in toate intersectiile mari din orasul Bacau, la fel ca si in ale locuri publice. Nu mai putin de 330 de mii de autovehicule tranziteaza zilnic intersectia cea mai aglomerata a orasului, respectiv Chimiei cu Republicii, cu intindere pana la Narcisa. Calea Republicii si Calea Marasesti sunt arterele pe care frecvent se depasesc valorile maxime admise de zgomot. Din acest motiv, chiar si in Parcul Cancicov, inspectorii au constatat ca nivelul de zgomot este mai mare decat cel permis, din cauza traficului si activitatilor de constructie din imediata apropiere. „In conformitate cu cerintele Uniunii Europene, in anul 2012 Primaria municipiului Bacau va demara elaborarea unei harti a zgomotului. Aceasta reprezinta o harta proiectata pentru evaluarea globala a expunerii la zgomot intr-o zona data, supusa la surse diferite de zgomot sau pentru a stabili previziuni generale pentru acea zona”, a explicat cons. Maria Ionos.

Bacaul si Onestiul, in capul listei

Dupa ce au pus cap la cap toate datele, reprezentantii ARPM Bacau au tras o singura concluzie. „In functie de parametrii precum calitatea aerului, alimentarea cu apa potabila, zgomotul urban, calitatea serviciilor oferite populatiei, se poate trage concluzia ca din cele opt orase ale judetului, cetatenii din municipiile Bacau si Onesti sunt cei mai afectati din punct de vedere al starii de sanatate”, se mai arata in finalul raportului.
Andreea Gavrila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *