Locul certificatelor verzi, luat de contracte garantate

Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile
Locul certificatelor verzi, luat de contracte garantate
Locul certificatelor verzi, luat de contracte garantate

Producatorii de energie regenerabila cer o alternativa la schema certificatelor verzi considerand ca actuala formula nu mai raspunde asteptarilor investitorilor. Se discuta despre introducerea unui sistem prin care micii producatori de energie verde au garantate contracte pe termen lung, iar in schimb ei vor primi preturi reglementate din partea ANRE, dar mai mici decat pretul certificatelor verzi.

Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), citata de Mediafax, Romania detine unitati de productie a energiei regenerabile cu o capacitate instalata de peste 4.500 MW, echivalentul a aproape un sfert din totalul unitatilor. Anul trecut, Guvernul a decis reducerea numarului de certificate verzi si multi dintre producatorii de energie regenerabila nu au mai considerat oportun sa investeasca in Romania. Acum cateva saptamani, ministrul Andrei Gerea declara pentru Boomberg ca trebuie reanalizata si modificata schema de ajutorare a verzilor pentru ca tara noastra ar fi avut mult de pierdut. Si mai mult a pierdut CE Oltenia, care nu poate intra in piata deoarece verzii au prioritate in sistem. Pe de alta parte, daca nu bate vantul, alti producatori, si de obicei termocentralele pe carbune, asigura siguranta sistemului. Ori termocentralele nu pot fi pornite cu aceleasi costuri minore din sistemul eolienelor sau parcurilor fotovoltaice.

Un nou sistem pentru energie verde

ANRE va elabora in a doua jumatate a anului t metodologia de stabilire a preturilor reglementate si a regimurilor de comercializare a energiei electrice produse din surse regenerabile in centrale cu puteri instalate mai mici de 500 kW. Autoritatile au avansat de mai multi ani varianta ca micii producatori de energie din surse regenerabile sa fie sprijiniti prin tarife reglementate pentru a putea sa vanda energia produsa, dar aceasta propunere inca este in discutie.

Prin acest sistem numit feed-in tariffs, micilor producatori de energie verde li se garanteaza contracte pe termen lung si in schimb primesc preturi reglementate din partea ANRE, mai mici decat pretul certificatelor verzi.

Potrivit ANRE, ponderea energiei produse din surse regenerabile in consumul final brut de energie al anului 2020 trebuie sa fie de 24%. Romania si-a atins deja tinta de energie verde asumata fata de Comisia Europeana, dar acesta nu pare un motiv de limitare a instalarilor de unitati de producere a energiei verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *