Londra mizeaza pe gazele de sist

Londra mizeaz? pe gazele de ?ist
Londra mizeaza pe gazele de sist
Londra mizeaza pe gazele de sist

Marea Britanie a lansat o licitatie pentru un nou set de licente de explorare a gazelor inclusiv a gazelor de sist, care este considerata cea mai ieftina si mai sigura resursa de energie, potrivit Bloomberg.

Departamentul pentru Energie si al Schimbarilor Climatice a stabilit conditiile de explorare si exploatare a gazelor de sist, inclusiv pentru zonele protejate, parcurile nationale sau cele din patrimoniul UNESCO. Rezulta ca aproximativ jumatate din teritoriul Angliei poate fi prospectat.

”Gazul de sist din Marea Britanie are potential sa ne aduca securitate energetica, slujbe si crestere economica”, a declarat noul ministru al Energiei si Afacerilor Matt Hancock. ” Trebuie sa fim atenti, sa minimizam riscurile, sa exploram cat din resurse putem recupera pentru a oferi Marii Britanii resurse energetice proprii pentru crestere economica.”

Guvernul va oferi facilitati fiscale companiilor din domeniu si va relaxa prevederile legislative pentru a permite demararea procesului de exploatare cat mai curand. O zona din nordul Angliei, cunoscuta ca bazinul Bowland poate avea resurse de aproape 400 de trilioane de metri cubi de gaz, suficient sa aprovizioneze tara pentru aproape jumatate de secol, chiar daca eficienta exploatarii este de 10%. Rezervele interne ar inlocui importurile din Marea Nordului.

Marea Britanie este in competitie cu Polonia pentru descoperirea celor mai mari resurse de gaz de sist din Europa, in speranta ca exploatarea va fi cel putin la fel de eficienta ca in Statele Unite, care a devenit, dupa ce a inceput sa exploateze gaz de sist, cel mai mare producator de titei si gaz din lume.

Pe langa avantajul pretului redus, autoritatile trebuie sa tina cont si de nepopularitatea exploatarii gazului de sist.

Fracturarea hidraulica presupune injectarea sub presiune ridicata a unui amestec de apa, nisip si chimicale pentru a elibera gazul din formatiunile de sist pot provoca seceta in anumite zone si pot provoca scaderea preturilor in imobiliare, potrivit unui raport al organizatiei Oameni de Stiinta pentru Responsabilitate Globala.

Protestatarii sunt ingrijorati ca fracturarea hidraulica poate duce la contaminarea apei si la o industrializare a zonelor rurale din Anglia. Anul trecut, protestatarii antifraking din satul Balcombe, in sudul Londrei, au oprit lucrarile de explorare a companiei Cuadrilla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *