Lucia Varga despre posibilitatea retragerii Codului silvic din dezbaterea parlamentara: Nu permite procedura

Noul Cod Silvic, în dezbatere public?
Lucia Varga despre posibilitatea retragerii Codului silvic din dezbaterea parlamentara: Nu permite procedura
Lucia Varga despre posibilitatea retragerii Codului silvic din dezbaterea parlamentara: Nu permite procedura

Ministrul delegat pentru ape, paduri si piscicultura, Lucia Varga, a declarat vineri, la Bistrita, ca proiectul noului Cod silvic nu poate fi retras din dezbatere parlamentara, deoarece nu permite procedura.

“Dezbaterile parlamentare sunt necesare pe acest act normativ, insa trebuie respectata procedura parlamentara si un act normativ inaintat de catre Guvern in aceasta procedura parlamentara nu poate fi retras”, a spus Varga.

Ministrul delegat este de parere ca dezbaterile in Parlament trebuie sa continue, pentru ca tot acolo pot fi aduse imbunatatiri acestui act normativ.  “In primul rind, Codul silvic a fost aprobat de catre Guvern ca proiect de lege, semnat atit de mine, cat si de catre doamna ministru Rovana Plumb si de alti 13 colegi de-ai mei din guvern. A fost trimis de catre Guvern pentru a fi dezbatut in regim de urgenta in Parlament. El a fost deja dezbatut in comisia de administratie, in comisia juridica si in comisia de agricultura (ale Senatului – n.r.). Marti, de la ora 1 pina la 7 am stat in comisie si am dezbatut, urmind sa mai avem de finalizat anexele la acest act normativ. Am consultat, deci nu vad de ce n-am putea continua dezbaterile in Parlament. Aceste dezbateri trebuie, ca de-aia exista Parlament, sa fie realizate in cadrul Parlamentului, in cadrul comisiilor de specialitate, in plenul Parlamentului. Toti specialistii care mai au de adus imbunatatiri la acest cod silvic pot sa o faca in cadrul dezbaterilor parlamentare”, este de parere Lucia Varga.

Ministrul delegat pentru ape si paduri respinge acuzatiile legate de lipsa dezbaterilor publice pe noul Cod silvic. “Din luna martie sunt in dezbateri publice cu acest act normativ. Acest act normativ a fost supus dezbaterii in cel putin 20 de localitati din intreaga tara. Am avut intilniri inclusiv cu Academia Romana, cu specialisti de la universitati, cu administratori de paduri private, cu administratori de paduri ale statului, cu organizatii neguvernamentale, primarii. Am fost in toate grupurile parlamentare – Putere, Opozitie – inca inainte de a depune proiectul. Am fost in comisiile reunite de agricultura, astfle incit cred ca este un act normativ care a beneficiat de o larga dezbatere publica”, a adaugat Varga.

Intrebata ce se va intimpla daca PSD va decide sa sustina retragerea acestui proiect normativ din dezbaterea parlamentara, Lucia Varga a spus ca nu cunoaste opinia colegilor social-democrati, insa liberalii sustin in continuare acest cod. “Eu pot sa va fac precizarea doar in ceea ce priveste PNL. In PNL s-a luat o decizie, a fost votata in unanimitate o rezolutie de sustinere a acestui act normativ si a principiilor care stau la baza lui. In rest, vom vedea ce va hotari PSD si vom vedea pasii urmatori. Noi suntem decisi sa facem dreptate in continuare, sa facem ordine in paduri, sa facem o gestionare durabila a acestor paduri si de asemenea suntem decisi sa sprijinim folosirea resursei de lemn pentru dezvoltarea locala si pentru sprijinirea economiei si pentru crearea de locuri de munca. In mod normal, noi trebuie sa continuam aceasta batalie, pentru ca, daca nu avem un Cod silvic nou care sa ne permita prin masuri administrative sa luptam impotriva distrugerii padurilor, vom asista in continuare la furt de lemn, ceea ce in acest moment nu se mai poate tolera”, a mai declarat Varga.

Ministrul Lucia Varga a avut vineri, la Singeorz-Bai, o dezbatere publica pe tema noului Cod silvic cu factori decidenti de la nivelul judetului Bistrita-Nasaud si agenti economici din industria lemnului locali, ocazie cu care a afirmat ca nu va renunta la patru modificari din acest proiect normativ: lemnul sa nu se mai vinda decit ca lemn masurat, nu estimat; asigurarea pazei, in mod gratuit, pentru micii proprietari de paduri; responsabilizarea personalului silvic prin introducerea autorizatiei de practica obligatorie si dreptul de preemptiune la licitatie pentru operatorii din industria mobilei si ulterior pentru alti operatori din domeniul prelucrarii masei lemnoase.

Citeste si: Rovana Plumb: Dezbaterea Codului silvic in Senat ar trebui amanata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *