Marș al pădurarilor și crescătorilor de animale în București. Care sunt cerințele lor
Lucia Varga: „Nimeni nu fura din padure fara stirea padurarului”
Lucia Varga: „Nimeni nu fura din padure fara stirea padurarului”

Ministrul delegat pentru ape, paduri si piscicultura, Lucia Varga, s-a aflat, la sfarsitul saptamanii trecute, in judetul Arad. Vineri seara, a vizitat Ineul, unde a participat la o intalnire cu silvicultorii din judet. Cu aceasta ocazie, ministrul a vorbit despre prevederile noului Cod Silvic si a tras un serios semnal de alarma cu privire la ceea ce se intampla cu padurile din tara, aratand cu degetul inspre unii angajati ai Romsilva si ai inspectoratelor teritoriale pentru regim silvic si vanatoare, despre care spune, ca a primit semnale din teritoriu ca ar fi mana in mana cu cei care fac taieri ilegale. „Am primit multe sesizari la minister cu privire la furturi.

 

Oamenii ne scriau sa nu-i trimitem in control, nici pe cei de la Romsilva, nici pe cei de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare, pentru ca sunt mana in mana cu hotii. Pe cei certati cu legea, vrem sa-i eliminam din sistem, cine e prins ca a permis furtul de lemne trebuie sa plece”, le-a transmis ministrul silvicultorilor aradeni. Mai mult, in timpul discutiilor purtate cu reprezentantul unui ocol silvic, Lucia Varga a spus un adevar tragic, si anume ca nimeni nu fura din padure fara stirea padurarilor. „Dumneavostra stiti ca nu fura nimeni din padure fara stirea padurarului. Nimeni nu intra in padure sa nu stie padurarul. Cu mici exceptii, din pacate asa este”, a recunoscut Lucia Varga. Cu parere de rau, aceasta a vorbit si despre mentalitatea unor persoane din sistem, care se ghideaza dupa zicala ca „padurarului nu trebuie sa-i dai salariu, ca se descurca el.” Prezent la intalnire, Teodor Tigan, directorul Directiei Silvice Arad, a prezentat cateva date despre taierile ilegale din judet, sustinand ca, anul trecut, au fost dati afara, din aceasta cauza, trei padurari.

 

Ministrul a mai vorbit despre situatia grava in care au ajuns padurile din Romania, din cauza taierilor abuzive. „In ultima perioada ne confruntam cu lucruri grave. Ritmul taierilor ilegale e ingrijorator. Conform Curtii de Conturi, se taie de doua ori mai mult decat ar trebui sa se taie si decat se impadureste. Riscam sa nu mai avem resurse, daca continuam in acest mod. O cantitate foarte mare de lemne, care creste de la an la an se duce la export Volumul lemnelor de foc exportate a crescut anul trecut cu 50% fata de anul precedent, iar la busteni si cherestea, volumul e de patru ori mai mare”, a spus Lucia Varga. Aceasta a tinut sa precizeze ca, paradoxal, satenii, proprietari de paduri, saracesc, in loc sa se imbogateasca. Astfel, a propus ca lemnele taiate din paduri sa fie vandute fir­melor din zona, care vor avea drept de preemtiune. Aceste firme il vor prelucra si vor putea sa vanda cheresteaua, un prim castig fiind astfel crearea de noi locuri de munca.

Lemnele nu se vor mai transporta noaptea Pentru a preveni pe viitor furturile de lemne, prin Codul Silvic se va interzice transportul pe timp de noapte, prin paduri, in conditiile in care, in ultima vreme se circula mai mult noaptea. Intrebata fiind, la sfarsitul intalnirii, cu privire la situatia taierilor ilegale de la Arad, Lucia Varga a spus ca aici nu au fost inregistrate fenomene de amploare. „Am avut din pacate taieri ilegale in toata tara, unele, din pacate au avut amploare destul de mare. Sigur, acele cazuri au fost depistate si am intocmit dosare penale, iar acolo unde a fost necesara doar aplicarea santiunilor, am aplicat sanctiuni. Din informatiile pe care le am pana in acest moment, in Arad nu sunt fenomene de amploare”, ne-a declarat Lucia Varga. Afacere banoasa In contextul vizitei ministrului delegat pentru ape, paduri si piscicultura, in randul silvicultorilor a inceput sa se vorbeasca despre o afacere referitoare la imprejmuirea unei paduri de aproximativ 1.000 de hectare, din zona Chisineu-Cris, lucrare care presupune costuri uriase. Contactat telefonic, Teodor Tigan, directorul Directiei Silvice Arad, a spus ca nu vrea sa faca niciun comentariu pe aceasta tema si ca nu intelege care este legatura dintre licitatia respectiva si ministrul Lucia Varga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here