Lucrarile la depozitul ecologic de deseuri al Clujului au fost oprite.

Lucr?rile la depozitul ecologic de de?euri al Clujului au fost oprite.
Lucrarile la depozitul ecologic de deseuri al Clujului au fost oprite.
Lucrarile la depozitul ecologic de deseuri al Clujului au fost oprite.

Sefa proiectului Centrului de Management Integrat al Deseurilor din judetul Cluj, Mariana Ratiu, directoarea de Investitii a Consiliului Judetean Cluj, a adus acuzatii constructorilor.

Mariana Ratiu sustine ca a aflat de probleme in luna martie, iar in apilie a facut si o plangere penala. Ea a fost chemata pe santier de fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj, Mihai Seplecan, iar la vizita a luat parte si Claudiu Salanta, arhitectul sef al judetului, cel care a aplicat o amenda de 60.000 de lei antreprenorului.

Paradoxal, tot Ratiu a recunoscut ca lucrurile nu sunt grave si ca pot fi remediate fara costuri suplimentare.

”Fabrica de gunoi” a Clujului a avut probleme la inceput. Licitatia a fost castigata de asocierea formata din S.C. Confort S.A., Atzwanger Spa, S.C. Ladurner Impianti S.R.L. si S.C. Vel Service S.A. Firma Confort, a milionarului Georgica Cornu, a intrat in insolventa, iar lider al asocierii a devenit firma din Italia, Atzwanger, care a subcontractat lucrarea firmei Napoca SA.

Ratiu a acuzat ca firma Napoca a excavat pe marginea gropii de gunoi, pe un teren care apartine Primariei Feleacu.

”Vazand ca nu se opresc lucrarile eu am facut o adresa catre arhitectul sef al judetului, Claudiu Salanta, care conform legii are obligatia sa vina si sa controleze daca sunt lucrari autorizate, legale, ilegale. Claudiu Salanta a aplicat o amenda de 60.000 de lei si masuri complementare de stopare a acelor lucrari si de intrare in legalitate. Ei aveau obligatia sa intocmeasca un proiect sa consolideze acea zona. Mai mult, vazand ca lucrarile au evoluat ne-am adresat atat verificatorului de proiect si celui care a facut expertiza, care ne-au spus ca vorbim de niste lucrari extrem de neinspirate, periculoase, care pun in pericol stabilitatea taluzului, a stabilitatii contructiei”, a spus Mariana Ratiu.

Mariana Ratiu a mai acuzat ca sunt probleme si cu zona unde vor fi depozitate deseurile si unde drenarea apelor este deficitara. ”Avem doar niste suspiciuni in ceea ce priveste fundul de celula unde vor fi depozitate deseurile. Se pune problema pe anumite zone ca nu s-a sapat pana la cota din proiect. Acel fund de celula are un rol important, trebuie puse niste conducte de drenare, apa care vine de pe deal sa se scurga prin conducte si sa se verse in Zapodie astfel incat sa nu se umfle fundul de celula si sa avem parte de o nenorocire, respectiv sa se surpe. In proiectul tehnic, in caietul de sarcini si in oferte era prevazut piatra sparta si ei au pus balast stabilizat cu acordul verbal al proiectantului. Daca din probe rezulta ca acel balast contine pamant va pune in pericol fundul de celula, pentru ca tevile de evacuare a apei se vor infunda”, a adugat Ratiu.

Termenul Managerul de proiect recunoaste ca lucrarile nu vor fi finalizate la timp. Initial, totul trebuia sa fie gata in 26 martie 2012, dar s-a emis un act de prelungire a termenului pentru decembrie 2013, iar apoi pana in 19 octombrie 2014.

Problema se pune in privinta finantarii europene. Constructia are o valoare de 107.520.012,54 lei fara TVA, din care 98% sunt bani europeni, care trebuie cheltuiti pana in decembrie 2015, dupa care tot ce nu s-a facut este platit din banii clujenilor. ”Toate pagubele care se produc la proiect, toate cheltuielile le vom recupera de la proiectant, executant, inginer, de la orice se face vinovat. Nu avem un constructor de buna credinta. De doua saptamani am sistat platile, ei au sistat lucrarile. Pana nu se iau masuri de stabilizare da versantului nu ii vom plati”, a mai spus Mariana Ratiu.

Ea a fost intrebata de ce nu a facut publice neregulile pe care le stia din martie 2014 si care au fost ascunse. ”Eu am cerut sa se remedieze totul si am facut plangere penala. Treaba mea era sa anunt superiorii despre cele ce se intampla si am facut acest lucru”, a spus Ratiu, care a recunoscut ca problemele ar putea fi remediate in circa 30 de zile fara cheltuieli mari.

Desi ea este manager de proiect, fiind remunerata cu 50% din salariu, Mariana Ratiu nu a putut explica credibil cum a fost posibil sa nu vada toate aceste nereguli din timp. Din bani europeni exista si o firma care monitorizeaza lucrarile si raporteaza neregulile, dar fara succes.

Mariana Rasiu si Claudiu Salanta sunt martori in dosarul Horea Uioreanu, fiind cei care au dat marturii dure privind ilegalitatile de la Consiliul Judetean Cluj.

La vizita pe santierul de la Pata Rat nu au participat si reprezentantii firmei Napoca Constructii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *