Lumea, in fata unei crize a alimentelor

Analistii cred ca decizia Kazahstanului de a suspenda exporturile de grau nu face altceva decat sa inrautateasca problema preturilor-record ale alimentelor.

Oficialii din Franta si Marea Britanie preseaza Uniunea Europeana sa vina cu o initiativa globala pentru a mentine siguranta alimentara. Comisarul european pentru dezvoltare, Louis Michel, a afirmat ca „suntem in fata unui soc alimentar, mai putin vizibil decat cel petrolier, dar cu efecte asemanatoare unui tsunami economic si umanitar”.

Tot mai multi exportatori de culturi agricole suspenda livrarile in strainatate sau impun taxe suplimentare pentru a se apara de o eventuala criza alimentara nationala. Actiunile lor au insa, in opinia analistilor si a liderilor economici, efecte de spirala mult mai „nocive” la nivel mondial decat preturile-record in sine. Criza globala a alimentelor, trecuta cu vederea in contextul problemelor pietelor financiare, se transforma in prioritatea numarul unu a liderilor lumii.

Cu toate acestea, marii exportatori de culturi agricole continua sa suspende exporturile. Kazahstanul a anuntat ca nu va mai exporta grau pana in luna septembrie, pentru a mentine „siguranta alimentara”, a anuntat premierul kazah, Karim Masimo.

Europa, chemata sa ia atitudine

Pakistanul si Argentina se numara si ele printre statele care au interzis sau au restrictionat exporturile. Preturile graului au ajuns la cote-record in ultimul an si au alimentat revolte sociale in Egipt si Coasta de Fildes.

„Ceea ce face cu adevarat Kazahstanul este sa inrautateasca o situatie deja grava. Ce se va intampla cand isi vor termina rezervele? Vor fi nevoiti sa apeleze tot la piete, si atunci preturile vor fi la fel de mari”, este de parere traderul american Larry Young, citat de „Bloomberg”.

Ministrul francez al agriculturii, Michel Barnier, a spus ca Europa nu trebuie sa ramana pasiva si sa lase situatia pe seama pietelor. El a adaugat ca produc-tia de biocombustibili, o parte importanta a planurilor UE de a lupta impotriva schimbarilor clima-tice, este „o crima impo-triva umani-tatii”.

Saptamana tre-cuta, premierul britanic, Gor-don Brown, i s-a adresat intr-o scrisoare omologului sau japonez, Yasuo Fukuda, pentru a face un apel la o actiune coordonata. Brown a afirmat ca pentru prima data in ultimul deceniu foametea creste la nivel global. „Cresterea preturilor alimentelor ame-ninta sa distruga progresul facut in ultimii ani in privinta dezvoltarii. Pentru prima data in ultimul deceniu, creste numarul celor aflati in pericol de a muri de foame”, a spus el, citat de BBC.

Coreea de Nord, amenintata din nou de foamete

Una dintre cele mai mari companii alimentare din Japonia, Shokuhin Kako, a afirmat ca a fost fortata pentru prima data sa cumpere porumb modificat genetic, pentru ca este mai ieftin. In acelasi timp, recentele suspendari ale exporturilor din Kazahstan si Indonezia ameninta sa atraga dupa ele actiuni de aceeasi natura si din partea altor mari exportatori care se vor confrunta cu o cerere si mai mare din partea statelor importatoare.

Coreea de Nord este amenintata de foamete, a avertizat ONU, dupa ce vremea capricioasa a distrus recoltele, iar preturile alimentelor au atins cote-record. Tara sufera de un deficit de 1,66 milioane de tone metrice de cereale, cel mai mare nivel inregistrat din anul 2001 pana in prezent. Foametea din anii „90 a ucis aproape trei milioane de nord-coreeni, dupa cum arata estimarile Institutului american pentru Pace, citate de „Bloomberg”.
Majorarile de pret suferite de produsele alimentare stimuleaza inflatia la nivel mondial si pun probleme serioase guvernelor din intreaga lume.

Inflatia-record a afectat deopotriva tarile sarace si cele dezvoltate. In cele 15 state ale zonei euro, indicele scumpirilor a ajuns in mod neasteptat la nivelul de 3,6%, dupa cum arata datele detinute de institutul european de statistica, Eurostat. Inflatia in Turcia si Romania creste mult mai rapid decat in oricare alta parte a Europei, lucru care demonstreaza, in opinia analistilor, ca efectele scumpirilor alimentelor se extind mult mai rapid in statele emergente care prezinta riscuri mici de incapacitate de plata.

Graul s-a scumpit cu 130% intr-un an

Din luna martie 2007 si pana in luna martie 2008, pretul graului a crescut cu 130%. Dintre cereale, cea mai mica majorare de pret a cunoscut-o porumbul, de doar 31%.
Multe dintre culturile agricole au fost destinate productiei de biocombustibili. Productia de etanol a SUA a crescut de la mai putin de 10 miliarde de litri in 1995 la peste 35 miliarde de litri, anul trecut.
Populatia globala a crescut de la 2,5 miliarde, in anul 1950, la 6,1 miliarde de oameni, in anul 2000. Se estimeaza ca, pana in 2050, populatia globului va ajunge la 9,2 miliarde de indivizi.
Schimbarea obiceiurilor alimentare a influentat cererea la nivel mondial. Chinezii au consumat, in 2007, 50 de kilograme de carne pe cap de locuitor, in comparatie cu 20 de kilograme, cat consumau in 1980.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *