Lumea risca sa ramana fara hrana

Cultivarea terenurilor cu materie prima pentru biocarburanti a scumpit produsele agricole

Incalzirea globala repre-zinta, la ora actuala, cea mai serioasa amenintare la adresa supravietuirii Terrei si a celor peste sase miliarde de oameni care o populeaza.

De cativa ani, acestei amenintari i s-a adaugat o alta: aceea a foametei globale.

Statisticile arata ca produsele alimentare de calitate se raresc, pretul lor creste de la un an la altul, ritmul cresterii demografice pare sa o fi luat razna in unele regiuni de pe glob, intr-o perioada desemnata de specialisti drept „critica” din punctul de vedere al resurselor hidrologice.

„Aceasta este reteta perfecta a dezastrului umanitar”, sunt de parere unii specialisti britanici, printre care Lester Brown, presedintele think-tank-ului Worldwatch Institute.

Acestia au aratat ca din ce in ce mai multe terenuri din SUA si Europa, pana nu de mult cultivate cu hrana destinata in exclusivitate oamenilor, produc in prezent doar plante necesare obtinerii de biocarburanti.

La randul lor, acestia capata un rol tot mai mare in diminuarea poluarii la nivel planetar, dar si in reducerea dependentei de petrolul provenit din regiuni explozive, cum ar fi Orientul Mijlociu.

Pretul furajelor a crescut cu 100%

Indemnati de prese-din-tele Bush ca, in cel mult 10 ani, sa obtina un sfert din carburantii bio de care au nevoie Statele Unite, mii de fermieri au inceput sa transforme „granarul american” intr-o imensa „rezervatie” de culturi necesare producerii combustibilului „verde”.

Anul trecut, 20% din cantitatea de porumb a fost folosita pentru producerea de etanol, dublandu-se numarul fabricilor de gen.

Diminuandu-se nu-ma-rul terenurilor destinate culturilor de grau sau cantitatea de plante necesare pentru cresterea animalelor, pretul furajelor a crescut cu 100% in 2006. Din acest motiv, in unele zone de pe glob s-au inregistrat preturi-record pentru alimente de prima necesitate: paine, oua, lapte si carne.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *