Lumea viitoare va ingropa CO2 in cimitire speciale

15 laureati Nobel s-au intalnit la un simpozion, pentru a gasi solutii contra incalzirii globale.

Pe viitor s-ar putea sa fim obligati sa folosim in cea mai mare parte energia solara si cea eoliana. De cantitatile mari de dioxid de carbon este posibil sa fim nevoiti sa scapam folosind o metoda originala: captandul in retele subterane. Practic, ingropandu-l. Astea sunt numai o parte din lucrurile pe care ar trebui sa le facem pe viitor, pentru a evita o catastrofa produsa de schimbarile climatice. Desi par desprinse din romanele SF, toate cele insirate mai sus sunt teoriile a 15 laureati la premiul Nobel, expuse zilele trecute la un simpozion, la Potsdam.

Savantul Carlo Rubbia a explicat ca, daca vrem sa supravietuim, e musai sa producem o revolutie energetica; nu este de ajuns sa reducem emisiile de carbon. El sustine ca cheia problemelor legate de schimbarea climatica este in primul rand economica, apoi politica, morala si stiintifica. „Cu totii suntem de acord in privinta diagnosticului (…), avem nevoie de resurse de energie bogate si ieftine”, a spus cercetatorul. In ceea ce priveste energia nucleara, adauga el, aceasta va putea fi obtinuta fara imbogatirea uraniului fiindca rezervele sunt limitate.

O singura problema ar mai ramane: energiile rgenerabile ar putea deveni insuficiente fiindca cererea de energie va creste din ce in ce mai mult. Savantul a explicat: „Am 73 de ani. In acest timp, populatia mondiala a crescut de patru ori iar consumul de energie a crescut de 16 ori si nimic nu prevesteste o schimbare, deoarece la fiecare trei secunde se nasc trei copii in lume”.

„Cimitirele” de CO2 pot ucide un om in patru minute

Paul Klemperer, profesor de economie la Universitatea Oxford, a gasit ca solutie imbunatatirea pietei internationale a emisiilor si crearea de „cimitire” de CO2. Asta ar presupune dezvoltarea unui sistem international de retele subterane de stocare a CO2. Desi ideea nu a parut rea, Carlo Rubbia a venit cu un contraargument: „cimitirul” ar dubla costul si consumul de energie si ar pune mari probleme de securitate. Asta deoarece, spune el, cantitatea de CO2 eliberata la o simpla scurgere ar putea omori un om in doar patru minute. (L.G.P, A.B.T)

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *