Lumina gratis de la vant in comuna Faurei

Firma germana care va construi morile de vant va livra in bugetul local cate 10.000 de euro anual pentru concesionarea terenului.lumina gratis

In plina criza financiara, edilii din Faurei au gasit solutia de a valorifica pe bani frumosi cea mai de pret resursa naturala a localitatii: curentii de aer. Compania germana WFB International GMBH a castigat licitatia organizata de primarie in iunie 2009 pentru concesionarea unui teren unde vor fi amplasate turbine eoliene.

„Vor fi cinci centrale construite pe 73 de hectare, cu o putere instalata de 2 megawati pe ora. Turbinele vor fi pe un coridor lung de aproape un kilometru si lat de 30 de metri in zona Faget, la granita cu Secuieni”, isi prezinta mandru proiectul de energie verde Vasile Gherghel, primarul comunei.

Stalp de 100 de metri instalat de proba
„La ce putere e prevazuta se poate asigura simultan consumul a 20.000 de becuri de 100 de wati”, explica profesorul de fizica Mihai Luncanu. Specialistii unei firme din Iasi, filiala a companiei germane, au facut in perioada noiembrie-ianuarie masuratori si s-au declarat foarte multumiti de parametrii inregistrati. „Au instalat un stalp inalt de 100 de metri, cu un aparat de masura a vitezei vantului. Cum rezultatele au fost bune, am primit deja prima transa de bani, de 5.000 de euro, reprezentand jumatate din contravaloarea concesiunii terenului pe un an”, mai spune edilul. Aparatul va mai ramane alte trei luni in zona pentru confirmarea masuratorilor, dupa care va incepe montarea propriu-zisa a turbinelor eoliene.

Energia produsa in parcul eolian de la Faurei va ajunge in Sistemul Energetic National, iar cei 2.300 de locuitori ai comunei vor avea iluminat public gratis pe toate ulitele satelor. Acest lucru este prevazut prin contractul incheiat de conducerea primariei cu societatea. Mai mult decat atat, in vistieria locala vor intra anual cate 10.000 de euro, reprezentand contravaloarea concesiunii terenului pe care trebuie amplasate turbinele.

O cincime din buget vine de la morile de vant
La darea in functiune a fiecarei mori de vant nemtii vor achita cate 5.000 de euro. „Bugetul nostru pe 2009 a fost de 1 milion de lei, iar anul acesta am putea incasa aproape 200.000 de lei numai din acest proiect”, mai spune primarul Gherghel. Cum lucrarile sunt deja in stadiu avansat, interesul imobiliar in zona a crescut, iar compania germana vrea sa negocieze cu proprietarii particulari concesionarea a inca 500 de hectare, pentru a mari parcul la un total de 15 centrale.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *