Lumina Soarelui = curent electric

     solar.jpg In anul 1952, in cadrul Laboratoarelor Bell din Princeton, New Jersey, trei cercetatori au descoperit ca razele Soarelui care cad pe un material pe baza de siliciu produc curent electric. Fiind la inceput foarte scumpe, celulele solare au putut fi folosite doar pentru scopuri foarte valoroase, cum ar fi sursele de alimentare a satelitilor. Calculatoarele de buzunar sunt alimentate de o banda subtire de siliciu.
Insa, pe la sfarsitul anului 2000, aproximativ 1 milion de case din toata lumea erau alimentate cu energie electrica produsa de instalatiile cu celule solare. Aceasta sursa de energie ar putea deveni o alternativa pentru acei locuitori ai Terrei care nu au acces la electricitate sau care nu isi permit curentul electric. In Peru, in unele sate, familiile cheltuiesc aproximativ 4 dolari lunar pe lumanari.
Cresterea vanzarilor de celule solare a prezentat o medie anuala de 20% din anul 1990 pana in 2000. Dupa anul 2000, acest procent a crescut brusc cu 43%.
Cei mai importanti producatori de celule solare sunt Japonia, Statele Unite si Uniunea Europeana. In Japonia, aceasta industrie se bazeaza pe subventionare financiara a cumparatorilor de acoperisuri cu sisteme solare. In Germania, acest sistem aduce beneficii pentru incurajarea investitorilor, de exemplu… utilizeaza credite cu dobanda redusa, ofera preturi cu bonus pentru consumatorii de electricitate solara. In Statele Unite se realizeaza programe de instalare a celulelor solare.
Potentialul arenei solare este enorm.
Anumite cercetari au demonstrat faptul ca pana si in climatul noros al insulelor britanice, instalarea celulelor solare pe acoperisuri poate produce o cantitate egala cu jumatate din necesarul britanic de energie electrica.
Pretul celulelor solare scade tot mai mult, astfel ca devine tot mai accesibil. In Romania, aceasta industrie e relativ noua, abia acum prinde contur, insa am incredere ca va progresa intr-un ritm uimitor.
Cercetari referitoare la optimizarea tehnologiei fotoelectrice se desfasoara in sute de laboratoare si mereu se anunta noutati diverse in acest domeniu, fie ca e vorba de proiectarea lor, fie ca e vorba de tehnologia de productie a celulelor solare.

*** Articol ce utilizeaza anumite informatii din: „ECO-ECONOMIE. Crearea unei economii pentru planeta noastra”, autor Lester Brown.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *