Luna padurii – regenerari, impaduriri si completari in Caras Severin

Luna padurii - regenerari, impaduriri si completari
Luna padurii - regenerari, impaduriri si completari
Luna padurii – regenerari, impaduriri si completari

Pepinierele din judet au functionat din plin iar puietii au fost plantati acolo unde era nevoie.

La nivelul judetului, programul stabilit de catre Directia Silvica in „Luna plantarii arborilor” pentru anul 2015 prevede executarea unor lucrari de impaduriri, completari si refacere pentru care se vor utiliza peste 1.250.000 de puieti forestieri.
„985.000 de puieti sunt asigurati din pepinierele proprii si 269.000 vin, prin transfer, de la alte directii silvice. Principalele specii utilizate vor fi molid (410.000), brad (50.000) si gorun (215.000). Pe langa aceste specii, se vor planta si paltin de munte, frasin sau cires. Programul de regenerari in 2015 este de 1.179 de hectare, din care 982 sunt regenerari naturale, 197 de hectare sunt impaduriri, 62 de hectare completari in plantatii tinere si 1,5 hectare de refacere a plantatiilor afectate de calamitatile naturale”, a precizat Stefan Stanescu, directorul Directiei Silvice Caras-Severin. In paralel, vor fi demarcate si lucrarile de ingrijire in pepinierele silvice, constand in mobilizarea solului si combaterea mecanica si chimica a buruienilor. Oficial, la Ocolul Silvic Otelu Rosu, unde se afla santierul de impaduriri Bratonea a demarat „Luna plantarii arborilor“.
„Ocolul Silvic Otelu Rosu administreaza 29.566 hectare de paduri ale statului si 924 hectare cu prestari servicii si administrare silvica pe baza de contracte cu Primariile Otelu Rosu si Obreja, dar si cu persoane fizice de pe teritoriul ocolului. Pe parcursul «Lunii padurii» vom planta, pe 33 de hectare, 3.300 de puieti, dintre care 3.000 de brad, o suta de molid, o suta de paltin si o suta de frasin. Ultimele doua au fost introduse pentru a da o nota, o valoare aparte, pentru ca ne aflam pe teritoriul unei statiuni turistice, respectiv, in Poiana Marului. Speram ca pe viitor aceasta padure sa fie una de agrement, de recreere si care sa aduca un aer curat statiunii”, ne-a declarat Vasile Ciobanu, seful Ocolului Silvic Otelu Rosu.

„Ziua Internationala a Padurilor” este sarbatorita in data de 21 martie. „Suntem in plin proces de modernizare a activitatilor si achizitionam utilaje pentru pepinierele de la Bozovici, Nera si Anina – tractoare, motocultoare, motopompe. Intentionam ca la fiecare ocol sa infiintam cate o pepiniera cu o suprafata de circa un hectar unde sa se produca puietii forestieri necesari. Vom renunta astfel la pepinierele care sunt amplasate la distante mari de localitati si care nu au surse de apa. Anual, producem in pepinierele Directiei Silvice intre un milion si un milion si jumatate de puieti, atat rasinoase cat si foioase. Cand avem surplus oferim si celorlalte directii, deoarece aceasta activitate este gandita la nivel unitar, national. Avem acum 13.000 de puieti ornamentali la pepinierele din Moldova Noua si Nera, dar, din pacate, nu avem piata de desfacere pentru ei. Asta din cauza ca vin la vanzare puieti din alte tari fara sa fie aclimatizati si cu viabilitate pe termen lung, produsi in conditii sustinute artificial“, a amintit ing. Sorin Bunda, responsabil cu impaduririle in cadrul Directiei Silvice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *