„Luna plantarii arborilor”, demarata cu succes de reprezentantii Directiei Silvice Valcea

Direcţia Silvică Gorj a demarat campania de împăduriri
„Luna plantarii arborilor”, demarata cu succes de reprezentantii Directiei Silvice Valcea
„Luna plantarii arborilor”, demarata cu succes de reprezentantii Directiei Silvice Valcea

Pentru silvicultori aceasta perioada de timp inseamna munca si raspundere sporita pentru gospodarirea durabila a padurilor judetului, fie ale statului, fie ale proprietarilor particulari.

• Pe langa actiunile de impadurire, reprezentantii Directiei Silvice Valcea vor derula, impreuna cu voluntari, si activitati de igienizare pe Dealul Capela din Ramnicu Valcea.

• „Luna plantarii arborilor”, notiune ce are astazi multiple semnificatii, a izvorat din preocuparea ce se impune din ce in ce mai mult pentru mentinerea integritatii fondului forestier national. Devenita deja traditie, prin actiunile si manifestarile ce au loc in acest interval se urmareste atragerea si atentionarea opiniei publice asupra importantei ,,aurului verde”, cum pe buna dreptate a fost denumita padurea, in ideea de a constientiza la nivelul intregii populatii importanta padurii pentru protectia mediului si implicit sanatatea omului.

Startul Campaniei „ Luna plantarii arborilor” (15 martie-15 aprilie) a fost dat pe raza Ocolului Silvic Stoiceni, din cadrul Directiei Silvice Valcea, in comuna Nicolae Balcescu, pe o suprafata de teren ce apartine muzeului memorial cu acelasi nume. La eveniment au participat: directorul executiv al Directiei Silvice, Gheorghe Mihailescu, directorul tehnic, Adam Jinaru, directorul economic, Constantin Gogonetu, seful Ocolului Silvic Soiceni, Mircea Popa, reprezentanti de la Prefectura-subprefectul Aurora Gherghina, Consiliul Judetean – presedintele interimar Gheorghe Pasat, noul director al Muzeului „Nicolae Balcescu”, prof. Antonie Chelcea, directorul Cozia Forest SA, Nicolae Barbu, si seful Ocolului Silvic de la Voineasa, Ionut Bancescu si Ocolul Silvic de la Romani si de la Rm. Valcea, reprezentanti ai ISU Valcea si Agentiei de Protectia Mediului Valcea etc.

Gheorghe Mihailescu: „ Vom planta aproximativ 500 000 de puieti din pepinierele noastre, de la fag, cires, plop pana la brad si salcam”.

Campania de impadurire, la nivelul Directiei Silvice Valcea, se desfasoara in perioada 17 martie-15 aprilie 2015 in zonele unde s-a defrisat recent, pe raza celor noua ocoale silvice din Babeni, Balcesti, Calimanesti, Dragasani, Horezu, Ramnicu Valcea, Romani, Stoiceni si Voineasa.

„Vom planta aproximativ 500 000 de puieti din pepinierele noastre, de la fag, cires, plop pana la brad si salcam. Vom planta puieti in zonele unde s-au facut taieri, dar si acolo unde avem arboret batran. Actiunea va fi ceva mai ampla pe raza ocoalelor Voineasa si Stoiceni, unde vom planta puieti pe o suprafata de 40 de hectare de teren” , a declarat Gheorghe Mihailescu, directorul Directiei Silvice Valcea.

Luna Padurii, sarbatorita si de Protectia Mediului

„In fiecare an perioada 15 martie-15 aprilie este sarbatorita ca fiind “Luna Padurii”, unul din cele mai importante evenimente silvice si ecologice, reprezentand o modalitate de sensibilizare a publicului si a factorilor decizionali, cu privire la importanta padurilor, a rolului lor esential in mentinerea echilibrului ecologic.

In cadrul campaniei “Luna Padurii”, Agentia pentru Protectia Mediului Valcea a participat marti, 17 martie 2015, la actiunile organizate de Directia Silvica Valcea sub egida „Luna plantarii arborilor”.

„Luna Padurii” isi are originea in Statele Unite ale Americii, cand in anul 1872 a debutat o campanie de sadire a arborilor, ca urmare a despaduririlor tot mai accentuate. In Romania, Luna Padurii a fost marcata pentru prima data in anul 1902, de Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor si Instructiei Publice, sub denumirea de „Sarbatoarea sadirii arborelui” si a fost celebrata pentru prima data in anul 1953, cand s-a stabilit prin lege realizarea, an de an, a unor actiuni pe linie silvica, cu un pronuntat caracter educativ.

Padurilor li se datoreaza, in cel mai inalt grad, stabilitatea si calitatea factorilor fundamentali ai mediului, avand importanta ecologica si sociala prin influentele lor favorabile, precum protectia solului impotriva eroziunii, prin protectia izvoarelor si a cursurilor de apa, ameliorarea microclimatului, crearea unui mediu ambiant propice sanatatii omului, satisfacerea cerintelor pentru odihna, agrement si turism, datorita oxigenului produs zilnic”, se arata intr-un comunicat transmis de .purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului Valcea, cons. Alina Istocescu.
Importanta si rolul padurii

Padurea constituita ca genofond valoros poate deveni un furnizor de material genetic si totodata se constituie ca habitat al speciilor de animale de interes cinegetic (urs, lup, ras, mistret, cerb, caprioara).

Padurea reprezinta baza economica a productiei de lemn si alte produse specifice forestiere, dar la fel de importante sunt si functiile speciale de protectie a mediului prin protectia solului impotriva eroziunii, a alunecarilor de teren si desertificarii, imbunatatirea bilantului hidric si asigurarea puritatii apelor si ameliorarea factorilor climatici daunatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *