Lupta impotriva incalzirii globale imbogateste companiile energetice

Companiile obtin profituri de 20 mld. euro din aceasta schema

Companiile europene de energie inregistreaza profituri exceptionale de ordinul mai multor miliarde de euro, in timp ce Uniunea Europeana incearca sa combata fenomenul incalzirii globale prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon, iar consumatorii suporta cheltuielile.

Generatoarele de electricitate primesc, fara a fi supuse la plata vreunei taxe, permise pentru emisii de mai multe milioane de tone de dioxid de carbon, in conditiile in care valoarea actuala a unei tone se situeaza la circa 20 de euro, si transfera aceste costuri asupra consumatorilor, desi nici ei nu le-au suportat.

„Cotele pentru aceste emisii au o valoare chiar daca sunt distribuite gratis”, a spus un economist de la Universitatea din Cambridge, Karsten Neuhoff. „Intrebarea care ar trebui pusa ar fi de ce au fost acestea date gratis de la bun inceput”, a adaugat Neuhoff. Economistul-sef de la compania Carbon Trust si director al Climate Strategies, Michael Grubb, a calculat ca aceasta practica pe care o considera justificabila din punct de vedere economic aduce anual industriei energetice profituri neasteptate de aproape 20 miliarde euro. „Sunt bani obtinuti fara efort”, a declarat Grubb. „Ne asteptam ca o companie sa se comporte astfel, dar politic si moral va fi greu sa justifice obtinerea unor castiguri atat de mari dintr-o schema al carei scop este sa reduca emisiile, in contextul in care clientii sustin facturile”, a adaugat Michael Grubb. „Companiile energetice au ajuns pana aici deoarece scumpirile sunt deghizate in cresterea pretului gazelor naturale si deoarece oamenii nu reactioneaza imediat la scumpirea energiei”, a spus un analist de la Institutul de cercetare a politicilor publice, Matt Lockwood, citat de Reuters, transmite NewsIn.

Chris Rogers, seful Departamentului pentru fabrici europene de la J.P. Morgan, a spus insa ca nu este sigur de dimensiunea excesului acestor profituri, deoarece acestea se bazeaza pe generarea de electricitate folosind energie provenita din carbune si ignora in schimb generarea cu continut scazut de carbon, cum ar fi cea nucleara sau eoliana. Rogers a observat insa ca, si energia generata nuclear sau eolian se vinde la preturi care reflecta si inflatia asociata carbonului.

Citeste articolul Lupta impotriva incalzirii globale imbogateste companiile energetice integral in Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *