Macelarii teilor din Iasi lovesc din nou. Sute de arbori sanatosi, marcati pentru taiere.

Macelarii teilor din Iasi lovesc din nou. Sute de arbori sanatosi, marcati pentru taiere.

Macelarii teilor din Iasi lovesc din nou. Sute de arbori sanatosi, marcati pentru taiere.

Sefii Primariei Iasi pregatesc o defrisare de proportii in Parcul Expozitiei din Iasi, unde sute de arbori, aparent sanatosi, au fost marcati pentru taiere, cu un semn rosu si o stampila in forma rotunda aplicata la baza tulpinei.

Parcul Expozitiei din Iasi este una dintre principalele zone de recreere frecventate de ieseni. Intins pe o suprafata de 5,4 hectare, a fost inaugurat in 1923, la initiativa marelui agronom Ion Ionescu de la Brad. La vremea respectiva, puietii de arbori, majoritatea tei si castani porcesti, au fost adusi din Basarabia, in conditii grele si plantati in zona de nord a cartierului Copou, in imediata apropiere a Parcului Copou si Gradinii Botanice.

Arborii marcati, majoritatea tei si castani, au o varsta situata intre 60 si 90 de ani, dar se prezinta in conditii excelente. Coronamentul este bogat si nu dau semne de slabiciune.

Marcajele au fost facute de angajatii Directiei Silvice Iasi, la solicitarea Primariei Iasi. Oficialii Directiei Silvice n-au putut fi contactati telefonic in cursul zilei de astazi. In schimb, cei de la primarie au trimis un comunicat de presa in care sustin ca nu este niciun pericol si ca „reprezentantii Ocolului Silvic Iasi au evaluat starea de sanatate a arborilor aflati in regim silvic de pe raza Municipiului Iasi”.

„In urma actiunii reprezentantilor Ocolului Silvic Iasi, au fost identificati circa 300 de arbori, care ridica semne de intrebare in privinta stabilitatii si sanatatii. Printre zonele evaluate se afla si Gradina Copou, Ciric, C.A. Rosetti, precum si mai multe aliniamente stradale. Conform legii, arborii uscati sau / si bolnavi sunt marcati,  pentru evaluarea finala. Daca in urma analizelor de laborator se dovedeste ca arborii marcati sunt sanatosi si stabili, acestia nu vor fi inlocuiti”, sustine Primaria Iasi intr-un comunicat de presa.


Pe de alta, specialistii vorbesc despre o „vrajeala” a oficialilor Primariei. „Cand se foloseste ciocanul rotund, indiferent de culoarea vopselei, atunci este pentru taiere, nimic altceva”, spune un angajat in domeniul silvic, care a dorit sa ramana anonim.

„Este o crima ce face primaria acolo. Sunt maxim doi-trei copaci in tot parcul care ar putea, desi nu sunt sigur, sa fie prea bolnavi si, sa zicem ca ar trebui taiati. Dar circula zvonuri ca ar urma sa se faca un bloc turn de locuinte acolo. Nu le mai pasa de nimic”, a apreciat inginerul silvic Ionel Lupu, presedintele Asociatiei Dendro-Ornamentale ”Anastasie Fatu” Iasi.

In zona functioneaza mai multe restaurante si terase, iar recent, in 2009, a fost construit chiar un parc de joaca in interiorul parcului, prin colaborarea dintre Primaria Iasi, condusa de PSD-istul Gheorghe Nichita, si omul de afaceri Iulian Dascalu, proprietarul ansamblului Palas.

Tinerii membri ai grupului de initiativa civica „Iasul iubeste teii” au luat atitudine impotriva masacrului pregatit din umbra si se pregatesc de proteste. In seara zilei de 7 mai, de la ora 20.00, mai multi ieseni vor merge in Parcul Expozitiei si vor pune lumanari la tulpinile copacilor.

„Un membru al grupului a depus sesizari la Garda de Mediu si la Parchet. „In data de 07.05.2014, in incinta Parcului Expozitei (str. General Toma Dimitrescu, Cartierul Copou), Iasi, subsemnatul a constatat ca numerosi arbori aflati in respectivul amplasament (zona evaluata fotografic include suprafata dinspre latura sud-estica a parcului – str. General Toma Dimitrescu si terasa localului „Vanatorul”, cat si zona centrala a parcului, intre intrarea dinspre gradina botanica si localul „Vanatorul”) poarta o marca silvica (bulina) rosie, insotita, in cele mai multe cazuri, de insemnari cu creionul pe trunchiul (partial decojit) al arborilor. In aceeasi zi, in jurul orei 14.00, subsemnatul a sesizat prezenta in amplasament a unor angajati edilitari (probabil apartinand S.C. Servicii Publice SA). Unul dintre acesti indivizi, care a preferat sa ramana neidentificat, a afirmat ca «tot ce e marcat cu rosu, taiem!» „, se arata intr-un fragment al plangerii semnata de Dinu Munteanu.8 Mai 2014 - Sursa: Adevarul.roArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016