Macrisul elimina toxinele din organism

Macrisul elimina toxinele din organism
Macrisul elimina toxinele din organism

Macrisul (Rumex acetosa din Fam. Polygonaceae) este o planta erbacee, perena, spontana si cultivata, cunoscuta inca din antichitate, cand a servit atat ca aliment cat si ca medicament. Si in zilele noastre, macrisul trateaza numeroase afectiuni despre care ne vorbeste profesorul biolog Marian Nita.

Macrisul are o radacina pivotanta, o tulpina dreapta si ramificata, inalta pana la 1 metru, la unele soiuri nuantata in rosu. Pe tulpina cresc flori mici, inflorirea plantei facandu-se in perioada mai-iunie. Frunzele sunt dispuse in rozeta si au marginile incretite. Fructele sunt achene de culoare negricioasa, care au in interior cate o samanta. Frunzele macrisului contin mult fier, vitamine (A, B, C, PP), clorofila si foarte mult acid oxalic, ceea ce ii confera un gust acru, astringent. Partile aeriene si radacinile plantei au utilizari terapeutice in medicina umana traditionala. Macrisului i se atribuie urmatoarele proprietati si efecte: revitalizant, aperitiv, digestiv, depurativ, diuretic, antiscorbutic, laxativ, racoritor. Stimuleaza pofta de mancare, stimuleaza digestia mai ales la nivelul stomacului, ajuta a eliminarea toxinelor din sange, in general maresc cantitatea de urina eliminata prin stimularea secretiei si a excretiei de urina, combat scorbutul datorat lipsei de vitamina C, usureaza evacuarea fecalelor, revitalizeaza organismul. Macrisul este utilizat pentru tratarea scorbutului, intoxicatiilor, paraliziilor si parezelor, ulceratiilor, abceselor, pecinginei, diareei.„Pentru tratarea scorbutului se consuma zilnic mici cantitati de frunze proaspete crude. Pentru tratarea intoxicatiilor cu arsen sau mercur, se recomanda un decoct care se prepara din 10 grame de planta proaspata la 1 l de apa. Se fierbe 5-7 minute. Se va bea la intervale si cu precautie. Pentru tratarea paraliziilor si parezelor, nervilor periferici, se recomanda o infuzie care se prepara din 1-2 linguri frunze de macris, peste care se toarna o cana de 250 ml cu apa clocotita. Se acopera si se lasa 10 minute sa infuzeze si se strecoara. Se vor bea 2 cani pe zi. Pentru actiune depurativa si diuretica accentuata, se recomanda un decoct preparat din 25 g radacina de macris taiata in rondele la 1 l de apa. Se fierbe 10 minute, se strecoara. Se vor bea 3 cani pe zi. Pentru tratarea de diaree, se recomanda o infuzie care se prepara din jumatate de lingurita fructe de macris, peste care se toarna 100 ml apa clocotita. Se acopera si se lasa 15 minute sa infuzeze si se strecoara. Se va bea aceasta cantitate de 3 ori pe zi”, recomanda profesorul biolog Marian Nita.

Recomandat si pentru uz extern

Tratamentul cu macris este eficient si in vindecarea ranilor, ulceratiilor din gura si a abceselor. „Pentru tratarea ranilor, ulceratiilor din gura, se recomanda un decoct care se prepara din 10 g planta proaspata la 500 ml. Se fierbe 5-7 minute. Se acopera si se lasa la racit 15 minute apoi se strecoara. Pentru ulceratiile din cavitatea bucala se foloseste ca apa de gura. Pentru tratarea ranilor se aplica comprese locale. Pentru tratarea ranilor, abceselor, se recomanda planta proaspata, care se piseaza si se va pune la locul afectat. Se leaga apoi cu pansament. Evita infectarea si grabeste vindecarea. Pentru tratarea pecinginei se recomanda un decoct care se prepara din 100 g la 1 l de apa. Se fierbe 10 minute si se strecoara. Se aplica comprese locale folosindu-se tifon curat. Atentie! Macrisul nu se foloseste in afectiuni pulmonare, astma, sensibilitate gastrica, artritism, guta, colici nefritice, calculi”, mai spune profesorul biolog Marian Nita.

Material realizat cu sprijinul profesorului biolog Marian Nita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *