Mai mult de 38% dintre romani doneaza bani si fac voluntariat

Mai mult de 38% dintre romani doneaza bani si fac voluntariat

Cand vine vorba de donatii pentru cauze nobile, romanii sunt generosi, conform concluziilor studiului GfK realizat in 14 tari. Mai mult de 38% dintre romani doneaza bani si fac voluntariat in timpul lor liber in fiecare an, iar aproximativ 7% ofera in schimb diverse bunuri. Cu toate acestea, mai mult de jumatate nu se implica in cauze caritabile; atunci cand au fost intrebati de ce, 36% dintre romani spun ca nu isi pot permite, in timp ce 19% sustin ca nu sunt interesati de aceste cauze.

Dintre cei care doneaza bani, doua treimi ofera intre 1 EUR si 200 EUR pe an. Cele mai populare cauze sustinute de romani sunt ONG-urile pentru copii, de ajutor umanitar si organizatiile religioase, dar si proiectele de ajutorare a zonelor de calamitate sau cu dezastre.

O treime dintre romani spun ca doneaza bani pentru cauze caritabile in fiecare an

In ciuda situatiei economice, Romania se situeaza la mijlocul clasamentului mondial, atunci cand vine vorba de donatii in bani. In Europa si SUA, procentul persoanelor care ofera bani anual este relativ asemanator, de 35%. Mai generosi se dovedesc a fi olandezii, britanicii si suedezii, doua treimi din populatia acestor state contribuind la cauze caritabile in fiecare an. Cu toate acestea, numarul celor care renunta la o parte din timpul lor pentru a sustine cauze nobile este mai mic in Romania decat in alte tari, de doar 2%.

Multi doneaza pentru ajutorarea copiilor si combaterea saraciei

Organizatiile care ajuta copiii primesc cel mai mare sprijin de la europeni – aproape 40% din respondenti au indicat faptul ca sprijina proiecte pentru copiii in dificultate -, urmate de proiecte de ajutor umanitar (34%) si de cercetarea in domeniul sanatatii (26%).

Printre romani, copiii in dificultate si organizatiile umanitare sau religioase sunt, de asemenea, cauzele catre care s-au indreptat cele mai multe donatii (79% si, respectiv, 30%). Acest lucru pozitioneaza Romania in fata tuturor tarilor europene, atunci cand vine vorba de implicarea in cauze religioase. Un nivel apropiat de cel al Romaniei in acest domeniu il inregistreaza Germania (27%) si SUA (35%).

In majoritatea tarilor, jumatate dintre cei care sunt implicati in cauze caritabile sunt motivati de convingerile lor religioase sau de valorile personale (47% in Romania). In jur de o treime dintre europeni sustin proiecte cu care au o legatura personala, in Romania, procentul ajungand aproape de 50%. Un procent redus, de 2% dau ca argument scutirea de impozite si taxe pentru sprijinirea programelor de caritate.

Studiul international „GfK Charity” a fost realizat de GfK Verein in colaborare cu Wall Street Journal Europe in primavara anului 2011 si in cadrul lui au fost chestionate persoane din 14 tari diferite ce depaseau varsta de 15 ani. Studiul a investigat disponibilitatea oamenilor de a dona bani pentru cauze caritabile, care este valoarea donatiilor si motivatia.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_25107/avocatnet.html#ixzz1R2G8wgr8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *