Mai mult orez, mai putina apa

Organizatia internationala pentru conservarea biodiversitatii World Wide Found propune o metoda de cultivare a orezului care sa necesite cu 40% mai putina apa decat in mod obisnuit. Importanta acestei metode este cu atat mai mare cu cat aproximativ 1,2 miliarde de oameni de pe tot globul nu au acces la apa potabila.

Cercetarea celor de la WWF a fost facuta in India, o tara afectata grav de criza de apa, dar, in acelasi timp, tara cu cea mai mare suprafata cultivabila cu orez. Metoda dezvoltata de WWF a ajutat la cresterea recoltei cu 30%, patru din cinci tone la hectar, in loc de trei tone la hectar.

Dezvoltata initial in 1980 in Madagascar si aplicata cu succes in 28 de tari, metoda de intensificare a recoltei de orez (SRI) se bazeaza pe 8 principii opuse cultivarii traditionale a orezului. Acesea includ folosirea din belsug a nutrientilor si a pepinierelor neinundate, asigurarea unui spatiu larg intre randurile de semanare, utilizarea compostului si a ingrasamintelor naturale in locul celor sintetice si gestionarea eficienta a apei, astfel incat radacinile plantelor sa nu fie saturate.

„Desi acest sistem a aratat ca are avantaje, scala utilizarii lui este mult mai redusa decat ne-am astepta”, a delcarat Dr Biksham Gujja, Senior Policy Adviser la WWF International. Acesta a adaugat ca „trebuie sa demaram programe la o scara larga pentru a avea cu adevarat un impact benefic asupra oamenilor si a naturii.”

Raportul WWF sugereaza ca tari mari producatoare de orez, precum India, China si Indonezia, ar trebui sa foloseasca metoda SRI pentru o proportie de 25% din suprafetele cultivate cu orez, pana in 2025. Aceasta nu doar ar reduce masiv consumul de apa, dar ar asigura si o securitate mult mai mare a hranei. Mai mult, spun reprezentantii WWF, metoda ar economisi si o cantitate seminificativa de emisii de metan, deoarece SRI nu necesita metanul indispensabil metodei clasice.

Rezultatele pot fi surprinzatoare. Specialistii WWF spun ca metoda SRI, aplicata pe 20 de milioane de hectare cultivate cu orez in India, ar ajuta la respectarea obiectivului de productie agricola nationala pana in 2012 in loc de 2050.

Autoritatile statului indian Tripura si-au luat deja un angajament in aceasta directie. „Vrem sa stimulam folosirea metodei de intensificare a productiei de orez, pentru ca reprezinta o cale de a diminua criza de apa care afecteaza atatea miliarde de oameni”, a declarat Manik Sarkar Minstrul statului Tripura.

Cererea pentru o recolta de orez obtinut in mod traditional (folosind apa in exces) este estimata sa creasca pana in 2040 cu 38%, adancind si mai mult criza apei. Desi productia va creste, doar 6% din volumul acesteia va fi exportat.

Sursa: Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *