Mai multe zone din Tulcea vor fi reconstruite ecologic

Mai multe zone din Tulcea vor fi reconstruite ecologic
Mai multe zone din Tulcea vor fi reconstruite ecologic

Mai multe zone din judetele Tulcea, Braila si Galati vor fi reconstruite ecologic, in urma unui proiect coordonat de Ministerul Apelor si Padurilor. Acestea vor fi practic inundate controlat, dupa ce in perioada comunista au fost desecate si transformate in terenuri agricole. Decizia a fost luata si din cauza numeroaselor inun­datii produse de-a lungul luncii Dunarii, iar liderii de mediu cred ca astfel s-ar reduce riscul unor astfel de fenomene.

„La inceput vor fi proiecte pilot, in zona Dabuleni si in zona Calarasi, urmand ca toata zona, 16% din cursul Dunarii, sa fie refacuta ca zona umeda”, a declarat recent Lucia Varga, Ministru Apelor si Padurilor.

Potrivit aceleasi surse, proiectul va avansa pe masura ce proprietarii vor fi despagubiti. „Reconstructia ecologica va aduce beneficii incontestabile pe termen lung Romaniei si comunitatilor limitrofe (zonele umede sunt cele mai productive ecosisteme). Cu toate acestea, interese divergente au potentialul de a ingreuna procesul. Situatia cadastrala incerta si dificultatea de a accepta schimbarea categoriei de utilizare a terenului sunt doua dintre cele mai urgente obstacole pe care responsabilii acestui proiect vor trebui sa le adreseze cat mai sustinut”, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Salvati Delta.

Fondurile alocate acestui proiect se vor imparti astfel: din bugetul de stat se vor acoperi exproprierile iar din fonduri euro­pene, se va stimula dezvoltarea tu­ristica, iar un proiect de hotarare de guvern care sa cuprinda aceasta strategie pentru Dunare va fi elaborat in cel mult o luna, iar primele lucrari vor incepe in 2014. Zonarea se va imparti intre suprafetele care vor intra in reconstructie ecologica, tere­nuri transfor­mate in poldere cu functio­nalitate mixta: pe timp de seceta, vor putea fi cultivate sau ca bazine de stocare a apei si terenuri perma­nent agricole, care vor putea fi alimentate de la cele inundabile.

Proiectele de reconstructie ecologica sunt inscrise in „DANUBE FLOODRISK”, un proiect european privind eva­luarea si gestionarea riscurilor la inundatii, prin intermediul Programului de Coope­rare Transnationala Europa de Sud-Est, Axa Prioritara 2 „Protectia si imbuna­tatirea mediului inconjurator”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *