Mai putina miere de salcam

Apicultorii sunt, de mai bine de sase saptamani, in perioada de pastoral. Ieri, in jurul Bacaului, s-au intrunit cateva zeci din zona Moldovei si au discutat despre problema mierii de salcam.

Anul acesta, din cauza climei, salcamii n-au mai inflorit decat pe alocuri si la cea mai buna miere productia a scazut la jumatate. De saptamana viitoare, apicultorii merg la Vatra Dornei, judetul Suceava, unde infloreste zmeura.

Mugurii,afectati de frig

„Avem o problema cu mierea de salcam. Pe langa faptul ca seceta de anul trecut a afectat procesul de inflorire a salcamilor, anul acesta, a venit caldura prea devreme. Salcamii au inflorit datorita aerului cald, dar vremea rece s-a reinstalat si mugurii au fost distrusi. O conditie ca florile de salcam sa aiba nectar este ca noaptea temperatura aerului sa nu coboare sub 12 grade Celsius.

Anul acesta, noptile au fost mult mai reci, cu temperaturi de cel mult 8 grade Celsius. Asa ca florile de salcam s-au uscat in parte, iar cele care au scapat nu au avut destul nectar”, ne-a declarat Mihai Cojoc, un moldovean din Campulung Moldovenesc care are 15 familii de albine.

Mierea de salcam nu e incolora

Mihai Cojoc spune ca mierea de rapita nu este foarte agreata de clienti. De aceea, stupul trebuie sa fie golit de ea inainte de mierea de salcam, ca sa asigure puritatea acesteia. „Dintre toate tipurile de miere, cea de salcam este favorita. Ea nu cristalizeaza si are aspect comercial tot anul.

Anul acesta, din cauza conditiilor climatice, mierea de salcam nu va fi ca de obicei, adica incolora. Lipsa florilor de salcam a obligat albinele sa amestece nectarul florilor. De aceea, mierea de salcam din acest an e putin colorata”, ne-a explicat Mihai Cojoc.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *