Mai putina poluare poate prelungi viata cu 21 de saptamani!

Conform unui nou studiu prezentat de cercetatori pe 21 ianuarie, anul curent, cetateanul de rand al Statelor Unite ale Americii a castigat, in medie, 21 de saptamani de viata in plus, ca urmare a masurilor de reducere a poluarii adoptate in ultimele doua decenii.
poluare
A fost interzisa emisia de particule fine din esapamentele autoturismelor, au fost implementate sisteme de filtrare la iesirea fumului din furnalele industriale, ceea ce inseamna ca mai putine astfel de particule in suspensie ajung in plamanii cetatenilor, si deci se reduce numarul cazurilor de boli respiratorii.

In jurnalul de medicina New England, o echipa de cercetatori de la Universitatea Birgham Young din Utah, SUA, condusa de epidemiologul Arden Pope, afirma ca reglementarile referitoare la automobile, motoare diesel, topitorii de otel si centralele termoelectrice pe carbune, s-au dovedit a fi foarte eficiente si incep sa se observe rezultatele acestora.
Studiul „prezinta o confirmare directa a beneficiilor de sanatate oferite de protectia impotriva poluarii aerului si consolideaza justificarea managementului calitatii aerului” a adaugat cercetarotul Daniel Krewski de la Universitatea din Ottawa. De asemenea, el mentioneaza ca Organizatia Mondiala pentru Sanatate estimeaza ca peste 1,4% din numarul deceselor la nivel mondial se datoreaza poluarii aerului si efectul acesteia asupra organismului uman.

Pentru acest studiu, Pope si colaboratorii sai au folosit date referitoare la durata de viata, demografie si poluare din aproximativ 51 de zone metropolitane si a facut raportarea la starea generala de sanatate a popualtiei. A descoperit ca in anumite zone, o scadere de 10 micrograme pe metru cub a particulelor in suspensie din aer a echivalat cu o crestere de 31 de saptamani (adica aproape 8 luni) a mediei de viata.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca pana si cele mai mici scaderi ale emisiilor de polunati in atmosfera sunt benefice, dar din pacate, efectele noilor masuri anti poluare vor putea fi evaluate statisctic abia peste inca doua decenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *