Maidanezii ataca in haita cu voie de la parlament

Doua femei au ajuns, joi seara, la spital pentru ingrijiri medicale, dupa ce au fost muscate de picioare, de piept si de spate, de o haita de caini fara stapan.

Legislatia care ar trebui sa reglementeze situatia animalelor fara stapan este in continuare ambigua. Autoritatile par sa constientizeze acest fapt numai atunci cand presa mediatizeaza cate un caz de violenta canina. Pe de alta parte, exista situatii, precum cea recenta din Braila, cand patrupedele sunt lovite cu bestialitate de oameni. In Romania nu sunt la adapost nici oamenii, nici animalele.

Doua femei au fost atacate, joi seara, de o haita de caini maidanezi infometata, iar in prezent sunt internate, sub tratament
. In acelasi timp, autoritatile timisorene sunt impotente in fata numarului mare de maidanezi. Lunar, la spitale ajung circa 100 de timisoreni muscati de cainii fara stapan, iar primaria sustine ca de la inceputul anului a contabilizat peste 100 de reclamatii. Desi, dupa fiecare reclamatie, au fost trimise echipe de hingheri pe urma cainilor, haitele se regrupau seara si continuau sa atace.

„Erau vreo 30 de caini. Au sarit pe noi sa ne omoare”

Incidentul de acum doua seri a avut loc pe strada Cugir, in zona Universitatii Agricole. Femeile, in varsta de 59, respectiv 63 de ani, bune prietene si vecine, iesisera seara la plimbare. Martorii povestesc ca aproximativ 30 de caini deosebit de agresivi s-au napustit asupra lor si le-au muscat de picioare, fara ca ele sa se poata apara. „Cand am ajuns aproape de blocuri ne-au atacat. Erau vreo 30 de caini si au sarit pe noi sa ne omoare. Ne-au pus la pamant si ne-au muscat de picioare, de piept si de spate”, a povestit una dintre femei.

Cu greu au reusit sa scape din coltii animalelor, cu ajutorul unui trecator, si au chemat ambulanta. Au fost duse la Spitalul Municipal din Timisoara pentru ingrijiri, iar specialistii de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” le-au administrat tratamentul antirabic.

Vecinii spun ca nu e prima data cand se intampla asa ceva. Politistii comunitari nu au reusit sa alunge cainii, insa oamenilor le este acum teama sa iasa din casa sau sa-si lase copii afara. „E problematic si ca unele institutii sau unii paznici de societati comerciale aduna haitele de caini si le dau de mancare. La fel fac si anumite asociatii de locatari. De acum incolo, cei care vor fi gasiti vinovati vor fi amendati, pentru ca, astfel, se incurajeaza proliferarea lor”, a spus Lacramioara Condea, de la Biroul de relatii publice al Primariei Timisoara.

10.000 de caini fara stapan
In Timisoara, in adapostul oficial al firmei angajate de primarie de opt ani pentru serviciul de ecarisaj se afla, in prezent, 300 de patrupede. Potrivit estimarilor edililor insa, la nivelul orasului traiesc liberi circa 10.000 de caini comunitari. Lor li se adauga inca pe atatia caini cu stapani. „In primele trei luni ale anului am primit 127 de sesizari si au fost prinsi 369 de caini fara stapani aflati pe domeniul public. Din pacate, acum estimam ca sunt in oras 10.000 de caini comunitari. Erau mai putini in ultimii ani, dar s-au inmultit odata cu constructii de la periferie”, zice Condea.

Edilii au transmis ieri firmei de ecarisaj Daniflor sa ridice caini din zona. „Hingherii au cautat cinci ore, insa nu au gasit decat trei caini, din care au reusit sa prinda doi”, a spus Ionel Puscas, managerul firmei. Cainii vor fi tinuti in adapost pana ce vor fi revendicati de eventualul stapan.

REGLEMENTARI

Legislatie in coada de peste

Cine trebuie protejat, omul sau animalul? Este o intrebare care a generat dezbateri aprinse, pornite insa, de fiecare data
, doar in momentul in care era vorba de o situatie extrema: animale schingiuite sau oameni victime ale haitelor de maidanezi. Dincolo de declaratii, problema de fond, a gestionarii animalelor fara stapan, a ramas. Si asta, din cauza unui cadru legislativ deficitar.

In ianuarie 2008, parlamentul a adoptat o serie de modificari ale legii privind protectia animalelor. Punctul de rezistenta era eliminarea posibilitatii eutanasierii. Animalele fara stapan, cu exceptia celor suferind de boli incurabile, nu mai puteau fi eutanasiate, in conditiile in care nu erau revendicate sau adoptate in termen de sapte zile. De asemenea, legea, care a fost promvata si sustinuta de fostul senator Marius Marinescu, incrimina cruzimea fata de animale, fara a avea insa in vedere vreo masura concreta in privinta patrupedelor cu un comportament agresiv. Aceasta problema era abordata intr-o initiativa legislativa care insa a fost respinsa definitiv de parlament la sfarsitul lui mai.

Proiectul de act normativ, initiat de noua senatori si deputati de la toate partidele, in legislatura trecuta, prevedea, pe langa infiintarea Politiei Animalelor, posibilitatea eutanasierii cainilor si pisicilor care au demonstrat ca sunt periculosi. Lipsa de coerenta legislativa , dar si a unei campanii sustinute pentru adoptii au avut ca efect supraaglomerarea adaposturilor. In multe dintre cazuri, din acest motiv, dar si a lipsei de hrana, animalele cazate au dezvoltat o agresivitate si mai mare, ajungand chiar sa se manance intre ele.

PRECAUTIE

Caldura le creste potentialul agresiv

Pentru ca autoritatile au pierdut de mult controlul, singurul lucru care este de facut e evitarea cainilor fara stapan. „Cainii maidanezi sunt agresivi doar atunci cand sunt in haita. E suficient sa atace unul dintre ei, pentru ca prin mimetism sa sara si ceilalti, chiar daca nu au potential agresiv in realitate. In general, nu ataca decat daca sunt provocati sau daca li se face frica”, explica medicul
veterinar Liviu Harbuz. Un gest necontrolat sau o miscare brusca, noaptea, poate starni reactia animalelor.

„Ar trebui ca primarii sa ia masuri. Animalele nu au ce cauta libere pe strada. Sa lasi un caine afara, fara stapan, liber, e ca si cum ai abandona un copil”, spune veterinarul. Cu atat mai mult cu cat meteorologii anunta valuri de canicula, populatia ar trebui sa se puna in garda. „Caldura creste potentialul agresiv al cainilor, nu cu mult, intre 2 si 5 %, insa o face”, conchide Harbuz.

BUCURESTI

„Am fost agresat de caini vagabonzi din Crangasi” – Mirabela Anghel

Un bucurestean este revoltat de faptul ca zeci de maidanezi au impanzit Parcul Crangasi din Capitala si zonele din jurul acestuia. Animalele ataca si musca oamenii fara sa fie provocate.

„Se aduna chiar si in zonele de joaca pentru copii”

„Maidanezii sunt organizati in haite care se incaiera, latra si fac zgomot non-stop. Din aceasta cauza nu putem dormi noaptea. Situatia din timpul zilei este aceeasi: animalele ataca oamenii. Chiar tatal meu a fost muscat in trei ani de doua ori, iar eu am fost atacat de cel putin doua ori numai anul trecut. Cel mai grav este ca foarte multi caini sunt adunati in jurul zonelor de joaca pentru cei mici”, povesteste Ovidiu C., un bucurestean de 24 de ani care locuieste in sectorul 6, din Capitala.

Barbatului i se pare inadmisibil ca intr-o capitala europeana sa fie nevoit sa traiasca la fel „ca in codru, fara liniste si cu spaima ca o sa fie muscat de caini” si este stupefiat de lipsa de reactie a autoritatilor.

Reclamatii fara raspuns

Bucuresteanul a incercat sa recla me aceasta problema la Administratia Cainilor fara Stapan (ASA Bucuresti), cei abilitati oficial sa se ocupe de aceasta problema. „Insa aici nu primesc sesizari decat pe e-mail, unde primesti o confirmare generata automat si un numar de inregistrare. Apoi nu se mai intampla nimic, nici macar dupa expirarea termenului legal de 30 de zile. Mai mult, cand am decis sa discut cu cineva de acolo, mi s-a raspuns: -Nu ne spuneti voi, contribuabilii, ce sa facem-„, povesteste Ovidiu.

Barbatul este de parere ca ar trebui sa se adopte o lege de compromis, care sa previna cruzimea, dar care sa fie eficienta si pentru oameni.

„Un sistem de acest gen functioneaza in multe alte tari din lumea civilizata: cainii sunt luati de pe strada si dusi la adapost, iar daca pot fi identificati (cu ajutorul cipurilor ori placutelor – n.r.) sunt contactati stapanii. Daca sunt bolnavi, nevaccinati, nesterilizati sunt luati si ingrijiti corespunzator. Apoi, se dau spre adoptie gratuit. Dupa o perioada de 30 de zile, daca nu le-au fost gasiti stapani, sunt eutanasiati”, spune Ovidiu.

Judecatori de partea cainilor

Senatorul Iulian Urban a incercat sa obtina o hotarare judecatoreasca prin care cetatenii muscati de caini sa poata sa mearga la primarie si sa ceara contravaloarea tratamentelor facute.

„In urma cu doua saptamani, Judecatoria Sectorului 6 a respins aceasta actiune. Cred ca senatorul Marinescu a facut o greseala majora cu legea prin care se interzice eutanasierea oricarui caine fara stapan. Noi platim impozite si alte taxe ca sa putem merge linistiti pe strazi, nu sa simtim un pericol mai mare decat in padure”, afirma Iulian Urban.

IN PARCARI. Cainii isi gasesc adapost pe sub masini

DEZINTERES

Doar 900 de caini au fost adoptati in ultimii trei ani

Reprezentantii asociatiilor care se ocupa de protectia animalelor spun ca rezolvarea problemei maidanezilor tine si de reactia romanilor. „Daca toata lumea s-ar implica, problema maidanezilor s-ar rezolva sau macar s-ar diminua. Din 2006, am reusit sa dam 900 de caini spre adoptie, doar punandu-le poza pe site si spunand ca acele animale au nevoie de un stapan”, afirma Marcela Lungu, presedintele Asociatiei Cutu- Cutu. Ea mai declara ca, doar saptamana trecuta, a primit patru sesizari de la persoane care au fost muscate ori atacate de maidanezi, insa spune ca responsabilitatea in astfel de cazuri apartine Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *