Maimutele, mai receptive la femele

Cercetatorii care au studiat maimutele salbatice dintr-o rezervatie din sudul Africii au ajuns la concluzia ca animalele sunt in stare sa invete mai repede comenzile atunci cand acestea le sunt demonstrate de catre femele, anunta BBC. Erica van de Waal, biolog la Universitatea Neuchatel, Elvetia, a studiat, alaturi de echipa sa, sase grupuri vecine de maimute.maimutele aleg

Expertii le-au oferit cutii ce contineau fructe, si care aveau, la fiecare capat, usi colorate diferit. In timpul demonstratiei, cercetatorii au blocat una dintre usi si au lasat o singura varianta corecta pentru ca puzzle-ul sa fie rezolvat si pentru a se oferi accesul la recompensa – fructul plasat in interior.

Pentru trei dintre grupuri a fost folosit un mascul dominant pe post de „model”, care sa arate ceea ce este de facut. Pentru celelalte trei grupuri, a fost folosit „modelul feminin”. Dupa „faza de demonstratie”, maimutele au fost mai dispuse sa incerce si sa reuseasca sa deschida cutia daca „modelul” care le arata era o femela. Cercetatorii spun ca acesta este singurul factor care a influentat acest proces de invatare sociala.

„Invatarea de la femelele dominante poate fi mai avantajoasa pentru maimute, deoarece femelele se intorc de obicei la grupul in care s-au nascut, pe cand masculii tind sa-si caute partenere in alte grupuri”, precizeaza Erica van de Waal. Femelele sunt membri de baza ai grupului, stiu mai multe despre sursele de hrana si au un statut social superior masculilor.

Prima dovada

Cercetatorii spun ca rezultatele reprezinta prima dovada experimentala privind modul in care invata primatele in interiorul grupului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *