Mamaliga, in pericol – Protest inedit al organizatiei Greenpeace la Salonta

Organizatia pentru protectia mediului Greenpeace Romania continua campania impotriva organismelor modificate genetic (OMG).

SEMNUL DIN PORUMB. Ieri, la Salonta, in judetul Bihor, ecologistii au aratat presei un semn intr-un lan de porumb ecologic prin care isi exprima nemultumirea fata de lipsa de reactie a statului roman, care intirzie sa-si faca publica pozitia fata de organismele transgenice. Semnul – un cerc cu un diametru de 59 de metri – releva pericolul expunerii consumatorilor la porumbul MG, dar si pericolul contaminarii porumbului autohton cu organisme transgenice. „Ne aflam in ceasul al doisprezecelea. Ministerul Mediului s-a impotmolit in proceduri, iar porumbul MON810 a invadat tara”, insista, intr-un comunicat de presa, coordonatorul Greenpeace Romania, Gabriel Paun. Activistii au cerut din nou autoritatilor guvernamentale sa salveze agricultura traditionala, mediul si sanatatea oamenilor in fata riscurilor porumbului MG MON810 produs de compania americana Monsanto. „Sper ca ministrul Korodi nu s-a gindit sa intre in vacanta de pe acum, pentru ca la toamna riscam sa avem mamaliga modificata genetic in farfurii, iar domnia sa va fi primul care o va servi la masa. Ne-am saturat de promisiuni otravite. Este timpul pentru decizii”, a adaugat Paun.

INTERESE. Autoritatile romane pastreaza, de la o vreme, tacerea asupra problematicii modificarilor genetice. Intre timp insa, americanii trimit in Romania specialisti in biotehnologie si invita la actiunile lor doar sustinatori ai acestei tehnologii. Ecologistii sustin ca introducerea OMG in ecosistemele complexe ale mediului reprezinta un experiment global periculos, in joc fiind natura si evolutia omului. Aceste organisme create de om se pot reproduce si incrucisa cu organisme naturale inrudite, raspindindu-se astfel in noi medii si inmultindu-se intr-un mod care nu poate fi controlat sau prevazut. In cazul porumbului MG, ecologistii precizeaza ca el poate contamina cu usurinta culturile invecinate de porumb ecologic sau conventional. Potrivit Greenpeace, registrul cazurilor de contaminare cu OMG inventariaza 216 cazuri in 57 de tari, inclusiv in Romania.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *