MANIFEST pentru Sistemul Garanție-Returnare în EUROPA


Vrem o Europă cu economie circulară și zero deșeuri! Pentru asta, trebuie să asigurăm produselor din comerț o viață cât mai lungă, iar la finalul ciclului lor de viață să le reciclăm. Dacă ne dorim o Europă sănătoasă, fără deșeuri, trebuie să ne îndepărtăm de practicile tradiționale de eliminare a deșeurilor, și anume: depozitarea la groapa de gunoi și incinerarea.

Din fericire, soluțiile deja există! 

Una dintre soluții este sistemul garanție-returnare, pe care îl vom prescurta SGR, care are o eficiență dovedită de responsabilizare a consumatorului. Pentru că este atât de eficient, Zero Waste Europe a întocmit acest MANIFEST, prin care Uniunea Europeană este chemată să implementeze acest sistem la nivelul tuturor țărilor membre cât mai curând.

SGR este un sistem cu o logică simplă în spate, în care consumatorii plătesc o sumă suplimentară de bani (un depozit) la achiziționarea unui produs, pe care o vor primi înapoi la data returnării ambalajului la unul din punctele de colectare indicate.

Sistemul a fost gândit astfel încât să ofere un stimulent economic consumatorilor de a nu arunca recipientele / ambalajele goale, ci de a le returna după folosire. Sistemul a fost deja implementat cu succes în peste 40 de regiuni din întreaga lume, cu rezultate deosebite mai ales în sectorul recipientelor pentru băuturi răcoritoare. Sistemul garanție-returnare poate fi extins, fără probleme, către alte sectoare, cum ar fi: transport, curierat, precum și alte forme de livrare a produselor la distanță.

De ce ar trebui să implementăm sistemul de garanție-returnare în România?

Există un număr foarte ridicat de motive pentru care sistemul garanție-returnare trebuie implementat cât mai repede în România. Deși sistemul este reglementat în legislația română de Ordonanța de urgență nr. 74/2018, infrastructura necesară pentru funcționarea sistemului lipsește. În timp ce românii încep să ridice tot mai des problema gestionării deșeurilor și să reclame mizeria din comunitățile unde trăiesc, autoritățile întârzie să vină cu măsuri concrete.

De ce avem nevoie de Sistemul garanție-returnare în toate țările europene?

  1. Comunitățile europene care au implementat deja SGR au atins rate impresionante de colectare separată a deșeurilor, de 90%!
  2. SGR combate poluarea cu materiale plastice a oceanelor, în special cu deșeuri de ambalaje;
  3. SGR poate face posibilă crearea unei infrastructuri de repunere în circulație ori de reciclare și a produselor de unică folosință;
  4. SGR este auto-sustenabil, nu generează costuri în plus pentru municipalități, ba dimpotrivă, le ajută să economisească bani;
  5. Este esențial pentru atingerea obiectivului de colectare separată a 90% din ambalajele din plastic pentru băuturi până în 2029, stabilit prin Directiva UE referitoare la plasticele de unică folosință și a celorlalte obiective legate de reciclare și de reducere a numărului gropilor de gunoi;
  6. SGR  se bucură deja de susținerea a numeroși furnizori de bunuri de larg consum;
  7. SGR responsabilizează consumatorii, ajutându-i să vizualizeze impactul obiceiurilor lor de consum;.
  8. Peste 80% din cetățeni au o părere favorabilă despre acest sistem, prin urmare măsura nu ar întâlni piedici importante de implementare;
  9. SGR creează locuri de muncă și sprijină economia locală;
  10. SGR stimulează proiectarea ecologică, care este foarte importantă din punct de vedere al reciclării;
  11. SGR asigură o calitate superioară reciclabilelor, crescând valoarea pe piață a produselor reciclate;
  12. SGR este probabil cel mai eficient sistem de recuperare a ambalajelor de tip PET sau a sticlelor, în vederea reciclării;
  13. SGR responsabilizează producătorii, facilitând punerea în aplicare a principiul responsabilității extinse a producătorilor.

 Este timpul să cerem autorităților să ia măsuri!

Cerem autorităților naționale să contribuie activ la implementarea Sistemului Garanție-Returnare, luând următoarele măsuri:

  1. Să stabilească ținte de creștere a ponderii ambalajelor cu posibilitate de reumplere de pe piață; – UE cere ca până în 2030 ponderea ambalajelor refolosibile prin reumplere să fie de minimum 30%
  2. Implementarea sistemul garanție-returnare pentru TOATE ambalajele de băuturi răcoritoare; Acest pas este necesar pentru reducerea risipei de ambalaje, care se transformă în deșeurile care ne sufocă societatea.
  3. Extinderea sistemul garanție-returnare și către alte produse din comerț. Obiectivul final este extinderea sistemului către cât mai multe produse din comerț, ideal ar fi către toate produsele.

Numai printr-o acțiune coroborată din partea autorităților statelor membre, Uniunea European poate garanta un mediu curat și sănătos cetățenilor săi. Depozitarea la groapa de gunoi, precum și incinerarea deșeurilor nu fac decât să crească povara asupra mediului înconjurător. Dacă ne dorim o soluție viabilă, este necesar să investim în măsuri care să responsabilizeze deopotrivă cetățenii, producătorii, precum și ceilalți actori economici de pe piață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *