Manifestatii in Grecia si Romania contra exploatarilor cu cianuri

Manifestatii in Grecia si Romania contra exploatarilor cu cianuri

In tara noastra sunt doua astfel de proiecte miniere pentru extragerea aurului, cu impact devastator asupra mediului, iar in Grecia – patru.

Aproximativ 3.000 de greci au protestat sambata in orasul Thessalonik din Nordul Greciei impotriva proiectelor miniere care ameninta mediul inconjurator, printre companiile vizate fiind si Eldorado Gold Corp din Canada, activa si in Romania. Fortele de politie au oprit protestatarii care vroiau sa ajunga la Consulatul Canadei, dar nu s-au raportat incidente. Eldorado Gold Corp din Canada este implicata in patru proiecte miniere de exploatare a aurului, in nordul Greciei. Trei dintre ele sunt in stadiul de planificare. Al patrulea, si cel mai mare, din peninsula Halkidiki, a fost anulat acum zece ani, in urma unor ample manifestatii de protest. Totusi, unii locuitori din Halkidiki apara proiectul exploatarilor miniere, dupa ce investitorii au anuntat – la fel ca in Romania – ca vor crea peste 1.000 de locuri de munca. Protestatarii considera ca exploatarea zacamantului de aur din apropierea statiunii va avea consecinte grave mai ales asupra mediului, cei mai inversunati dintre ei fiind patronii de hoteluri, care se tem ca exploatarea aurifera ii va goni pe turisti din insula. In schimb, sustinatorii proiectului afirma ca astfel vor fi create cateva mii de noi locuri de munca, intr-un moment dificil din punct de vedere economic pentru tara. Anul trecut, Eldorado Gold Corp. a promis ca va investi doua miliarde de dolari si va crea 2.000 de locuri de munca in Grecia.

In Romania, Eldorado Gold a obtinut avizul de mediu pentru exploatarea aurifera din comuna hunedoreana Certeju de Sus, dar mai multe organizatii de mediu contesta acest fapt apreciind ca tehnologia de prelucrare, in care se folosesc cianurile, este riscanta pentru mediul inconjurator. Valoarea investitiei de la exploatarea miniera Certej se ridica la 200 de milioane de euro. De altfel, cateva zeci de persoane au participat, sambata, la Cluj-Napoca, la un mars de solidaritate cu locuitorii din regiunea Halkidiki, Grecia. Mihnea Blidariu, solistul trupei „Luna Amara”, participant la mars, a declarat ca proiectul din Grecia presupune distrugerea a doua mii de hectare de paduri. Potrivit unor informatii prezentate de organizatiile de mediu, proiectul minier de la Certej, care ocupa o suprafata de 456 hectare, presupune procesarea a 45 milioane tone de minereu – cu o concentratie de 1,8 grame de aur pe tona de minereu – si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani. Ca si in cazul proiectului Rosia Montana, reziduurile rezultate dupa prelucrare, inclusiv cele cu cianura si metale grele, vor fi depozitate intr-un iaz de decantare in aer liber cu o suprafata totala de 63 de hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *