MAPDR vrea sa aloce 4,8 miliarde lei pentru impadurirea a 584.400 ha, pana in 2035

MAPDR vrea sa aloce 4.824.800.000 lei pentru cresterea suprafetelor ocupate cu padure cu 584.400 ha, pana in anul 2035, prin Programul national de impadurire, suma ce ar putea fi asigurata din bugetul de stat, PNDR si din Fondul pentru mediu, potrivit unui proiect de H.G al ministerului de resort.impaduriri

Astfel, suma de 2.624.800.000 lei ar urma sa fie asigurata de la bugetul de stat si din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinatie silvica, 400.000.000 lei din masura 221 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), iar 1.800.000.000 lei din Fondul pentru mediu.

De asemenea, pentru realizarea acestui proiect, se mai adauga cheltuielile pentru intretinerea plantatiilor pe o perioada de 4-6 ani, pana la inchiderea starii de masiv, care sunt estimate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) la circa 8.766.000.000 lei pentru intreaga perioada.

In proiectul MAPDR se arata ca realizarea Programului national de impadurire se face prin lucrari de impadurire a terenurilor din afara fondului forestier national si a terenurilor cu destinatie agricola.

„Prin aplicarea Programului national de extindere a suprafetelor de paduri, se va diminua impactul schimbarilor climatice si riscul desertificarii, mai ales in zonele deficitare in paduri, se va ameliora regimul scurgerilor de suprafata si se va diminua riscul producerii inundatiilor, alunecarilor de teren, eroziunilor, colmatarii lacurilor de acumulare, se vor introduce in circuitul economic suprafete importante de teren, se vor ameliora conditiile pedoclimatice pentru culturile agricole – in zonele acoperite de perdele forestiere de protectie, se vor crea coridoare ecologice, se vor crea resurse alternative pentru populatie si locuri de munca – baze solide ale dezvoltarii durabile in mediul rural”, se arata in proiectul MAPDR.

Totodata, potrivit MAPDR, „prin existenta santierelor de impadurire si a faptului ca lucrarile de impadurire se vor desfasura pe o perioada de 7-8 ani, se asigura noi locuri de munca. De asemenea, mentionam ca prin cresterea suprafetelor acoperite cu paduri se va crea o sursa de lemn pentru constructii si pentru incalzirea locuintelor”.

In plus, potrivit proiectului, pentru realizarea Programului national de impadurire sunt necesari circa trei miliarde puieti forestieri care vor fi realizati de catre RNP – Romsilva si de pepiniere private atestate de MAPDR.

„In aceasta situatie pepinierele apartinand RNP – Romsilva si cele private vor cunoaste o puternica dezvoltare”, se adauga in proiectul de Hotarare de Guvern.

In plus, in datele MAPDR se mai arata ca, in perioada 1990 – 2008, s-au impadurit la nivel national, in vederea extinderii suprafetelor de padure, 29.560 ha terenuri degradate (cca 1.556 ha/an). In perioada 1990 – 2000, s-a impadurit o suprafata de 5.250 ha terenuri degradate, proprietate publica a statului preluate in administrare de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva de la Agentia Domeniilor Statului.

Fondul forestier al Romaniei ocupa o suprafata de 6,469 mil. ha (27,2 % din teritoriul tarii), din care suprafata efectiv acoperita cu padure este de 6,32 mil. ha, restul de 0,17 mil. ha reprezinta terenuri destinate nevoilor de cultura, de productie, administratiei silvice, drumuri forestiere, terenuri neproductive, ocupatii si litigii, scoateri temporare din fondul forestier.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *