Maramuresul a primit unda verde pentru finantarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deseurilor”

Maramure?ul a primit und? verde pentru finan?area proiectului „Sistem de Management Integrat al De?eurilor”
Maramuresul a primit unda verde pentru finantarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deseurilor”
Maramuresul a primit unda verde pentru finantarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deseurilor”

Consiliul Judetean Maramures a primit draftul deciziei de finantare a Comisiei Europene pentru proiectul „Sistemul de Management Integrat al Deseurilor”. Asta inseamna ca, dupa mai multi ani de amanari, proiectul privind managementul integrat al deseurilor in Maramures a primit ok-ul Uniunii Europene.

 

„Comisia Europeana, avand in vedere Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, avand in vedere Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1083/2006 din 11 iulie 2006 de stabilire a dispozitiilor generale privind Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune si de abrogare a Regulamentului (CE) nr.1260/1999, in special articolul 41, alineatul (2), intrucat ”Prin Decizia C (2007) 3467 din 11 iulie 2007, modificata prin Decizia C (2012) 2155 din 30 martie 2012 a adoptat programul operational „Mediu” pentru asistenta din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul de Coeziune in conformitate cu obiectivul Convergenta in Romania.

La 7 august 2013 Autoritatea de Management POS Mediu (Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice) a trimis Comisiei proiectul major „Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Maramures”, iar prin decizia de ieri s-a transmis proiectul privind contributia financiara din partea Fondului European de Dezvoltare Regionala pentru acest proiect. Informatia a parvenit prin intermediul domnului Valentin Mihai – consilier in cadru Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice – Directia Generala AM POS Mediu, Directia Programare si Evaluare”, au anuntat oficialii CJ Maramures.

Dupa cum se stie deja, proiectul isi propune sa implementeze un sistem de management integrat al deseurilor la nivelul intregului judet, in scopul conformarii obligatiilor asumate de Tratatul de Aderare. Proiectul va cuprinde toate masurile necesare privind colectarea, colectarea separata, transportul, transferul si tratarea cu elemente de reciclare, tratare mecanico-biologica si compostare, precum si depozitare a deseurilor. In paralel, vor fi inchise si relocate trei depozitele urbane existente de deseuri neconforme. De acest proiect va beneficia intreaga populatie a judetului Maramures.

Proiectul va face posibila atingerea unei rate de colectare a deseurilor mixte de 100%, pentru populatia urbana si rurala, fata de 98%, respectiv 45% cat era in 2009, reducerea cantitatii de deseuri biodegradabile depozitate in 2016 la 35% din cantitatea totala generata in anul 1995, datorita sistemelor de colectare selectiva pentru intreaga populatie a judetului, promovarea compostarii individuale si separate pentru constructia de facilitati de tratare a deseurilor biodegradabile (statie de tratare mecano-biologica), colectarea selectiva a deseurilor din ambalaje pentru 100% din populatia urbana si rurala, asigurand astfel pana in 2016 o rata totala de recuperare de 67%, cu o rata totala de reciclare de 59%, respectiv 76% pentru sticla, 65% pentru hartie si carton, 63% pentru plastic, 22% pentru lemn.

In cadrul proiectului sunt incluse colectarea selectiva a deseurilor in patru zone si anume constructia a trei statii de transfer in Moisei (31.000 tone/an), Targu Lapus (10.000 tone/an) si Sighetu Marmatiei (25.000 tone/an), constructia unui centru de management integrat al deseurilor la Sarbi, incluzand un depozit ecologic (150.000 tone/an), o statie de tratare mecano-biologica si o linie de sortare (32.000 tone/an) si construirea unui statii de sortare la Sighetu Marmatiei (22.000 tone/an), construirea primei celule din cele patru a depozitului ecologic de deseuri Sarbi (450.000 mc);
Inchiderea si reabilitarea depozitelor neconforme (Arinies – Borsa, Rohia – Targu Lapus, Satu Nou de Jos – Baia Mare, Seini, Teplita – Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus) si construirea a 7 centre de colectare a deseurilor voluminoase (Baia Mare, Targu Lapus, Seini, Somcuta Mare, Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus, Borsa).

Vorbim apoi despre asistenta tehnica privind managementul proiectului si supervizare a lucrarilor, incluzand masuri de publicitate si constientizare a publicului in vederea reducerii cantitatii de deseuri la sursa sau colectarea selectiva a materialelor reciclabile si a deseurilor biodegradabile la sursa. Suma, la care se aplica rata de cofinantare pentru axa prioritara 2 „Dezvoltare sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric” a programului operational este stabilita pentru proiectul major aferent judetului Maramures la 47.036.482 euro.

Urmatorul pas va fi contractul de finantare care se va semna cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *