Maramuresul e pe lista neagra a taierilor necontrolate de padure
Maramuresul e pe lista neagra a taierilor necontrolate de padure

Judetul Maramures se afla pe a treia pozitie pe lista neagra a defrisarilor necontrolate de padure, potrivit raportului dat de Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura.

In acelasi raport se mai arata faptul ca rata taierilor necontrolate de padure este in general de doua ori mai mare decat cea a regenerarilor si a plantarilor finantate din bugetul de stat.

Din nefericire, judetul Maramures se afla in topul judetelor unde se intalneste acest fenomen, dupa judetele Alba si Cluj.
Pe urmatoarele pozitii dupa Maramures se afla judetele Suceava, Bihor, Arges si Vrancea.

In acest sens, Lucia Varga a propus aplicarea din toamna, a unei strategii de impadurire si reimpadurire a terenurilor degradate, pentru a scadea in acest fel riscul de rupere a versantilor si al alunecarilor de teren in caz de inundatii.
Deocamdata nu se stie exact unde anume vor fi executate aceste lucrari.
Cert este ca, in ce priveste judetul Maramures, cele mai afectate zone sunt cele de “peste Deal”, unde in fiecare an au loc inundatii care produc pagube considerabile.
Pentru programul de impadurire va fi alocata suma de 40 milioane de lei din fondul de ameliorare.
Cu toate acestea, pentru a ajunge la nivelul tarilor europene, fata de care, potrivit raportului oficial suntem cu 125 de ani in urma, ar trebui sa impadurim doua milioane de hectare de terenuri in urmatorii 25 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here