Maramuresul, lovit de seceta ca in 1946

Maramuresul, lovit de seceta ca in 1946

Productie de grau cu 50% mai scazuta, o piata alimentara si agricola instabila si o seceta asemanata de batrani cu cea din 1946. Pe scurt, coordonatele unui dezastru natural, din cauza caruia expertii avertizeaza: „vom muri de foame”.

Maramuresul se transforma intr-un imens desert. Seceta din acest an a „lovit” si judetul nostru, iar urmarile pot fi catastrofale.
Facandu-si cruce si invocand rugaciunile pentru ploaie, batranii isi amintesc de foametea din 1946-1947, in care, la fel ca si acum, catastrofa naturala s-a suprapus peste cea politica. Foametea de atunci a lovit dur tara noastra, lasand cratere adanci in constiinta oamenilor. La fel ca si cele care, din cauza lipsei ploii, brazdeaza azi granele judetului. Batranii si specialistii, deopotriva, se tem ca la toamna vom muri, la propriu, de foame. Cele aproximativ 3000 de hectare cultivate cu grau in judetul nostru au o productivitate redusa la jumatate fata de anii trecuti. Cresterea pretului la motorina si seceta sunt fatale pentru cei care au decis sa investeasca in agricultura si care acum isi cuantifica paguba. Iar din toamna vor afecta buzunarele tuturor. Specialistii avertizeaza sa ne asteptam la scumpiri in lant, pe toata linia. Dan Adrian Pop, reprezentant Andana Pan, spune ca: „in ultimele 2 saptamani pretul graului s-a modificat de la o zi la alta. Pretul fainii a crescut cu 50%, iar daca lucrurile raman asa, si panificatia va fi fortata sa creasca preturile. Pentru consumatori, consideram o solutie reducerea cantitatii de paine consumate, dar alegerea produselor superioare din punct de vedere calitativ. Referitor la agricultori, chiar daca nu avem certitudinea ca miscarile din prezent sunt reale sau doar speculatii, tari precum SUA, Ucraina, Argentina au anuntat cresteri ale productiei de grau si speram ca la nivel international sa se gaseasca solutii pentru a pastra pretul fainii la un nivel care sa nu afecteze mai apoi populatia in intregime. Daca masura guvernului de a reduce TVA-ul la alimentele de baza n-ar fi amanata pana in ianuarie, lucrurile s-ar putea rezolva mai rapid, atat statul, cat si consumatorii ar avea de castigat”.

Pompierii maramureseni au fost chemati sa transporte apa, iar unele localitati au restrictii. Mai mult, recent, prefectura a primit dispozitii de la Bucuresti sa ia masuri.
Presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, prefectul Sorin Rednic, a spus: „Masurile s-au impus datorita temperaturilor ridicate din ultima perioada, situatie suprapusa cu lipsa precipitatiilor, care a condus la instalarea fenomenului de seceta, inclusiv pe pasuni sau in gospodariile populatiei. In majoritatea cazurilor, animalele aflate pe aceste pasuni sufera din cauza caniculei si din lipsa apei. De asemenea, seceta a contribuit la imposibilitatea asigurarii cantitatii necesare de masa verde pentru ratia zilnica. In acest context, conducerea Ministerului Administratiei si Internelor a solicitat luarea in regim de urgenta a masurilor necesare pentru asigurarea necesarului de apa pe pasuni, la nivelul comunitatilor locale, in scopul minimalizarii efectelor negative ale secetei si evitarea pierderilor in sectorul zootehnic. Institutiile abilitate vor intreprinde demersurile legale”. Vom reveni.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a luat masuri pe termen scurt si lung care vizeaza: aplicarea unui tarif monom diferentiat la statiile de pompare, prin scaderea cu 20% a tarifului pe 1000 mc apa pentru organizatiile si federatiile de organizatii de utilizatori de apa pentru irigatii; plata in avans de catre A.P.I.A., incepand cu data de 16 octombrie, a unui cuantum de 55 euro/ha, aproximativ jumatate din sprijinul european pe suprafata aferent platilor pentru anul 2012 si pentru care tara noastra a primit acceptul Comisiei Europene; A.P.I.A. poate elibera fermierilor adeverinte in baza carora pot contracta credite pentru sumele aferente anului 2012, creditele putand fi utilizate pentru campania de insamantari din acest an, fiind incheiate conventii cu mai multe societati bancare.
O alta masura se refera la promovarea unei Hotarari de Guvern, prin care se acorda compensatii fermierilor ale caror culturi au fost afectate de seceta. Intreprinderile Mici si Mijlocii a caror productie a fost afectata cu cel putin 30% vor avea veniturile marite, vizavi de anii trecuti, cu 80% din pierderea pe care au inregistrat-o in acest an din cauza secetei. Fermierii care nu se incadreaza in categoria IMM-urilor vor beneficia de asa numita masura “minimis”, care vizeaza acordarea unui sprijin de 7500 euro pe beneficiar.Pe termen lung, masurile prevad un program special dedicat sectorului de irigatii, incepand cu data de 1 ianuarie 2014. Au fost facute, in acest sens, demersurile la Comisia Europeana pentru alocarea unei sume importante. Investitiile vor viza, pe de o parte, sistemele de irigatii, iar pe de alta parte, asigurarea sursei de apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *