Marea Metropolă, Miami, "Zona Zero" a schimbării climatice
Marea Metropola, Miami, "Zona Zero" a schimbarii climatice
Marea Metropola, Miami, „Zona Zero” a schimbarii climatice

Miami, plajele sale de vis si miile sale de proprietati amplasate la o aruncatura de bat de mare sunt amenintate de cresterea nivelului Oceanului Atlantic, au declarat marti, 22 aprilie a.c., experti si parlamentari americani, citati de AFP.

miamimesagerdeconstantaSituatia este alarmanta in special la Miami, marea metropola din sudul Floridei, din cauza numarului colosal de magazine, hoteluri si imobile de locuinte situate pe malul marii.

In cursul unei audieri a Senatului american, organizata in mod exceptional la Miami, senatorul Bill Nelson a calificat sudul Floridei drept ‘Zona Zero’ a schimbarii climatice.

Potrivit lui, trei sferturi dintre cei 20 de milioane de locuitori ai statului Florida traiesc pe coasta. Iar marea se apropie amenintator de casele lor.

Experti ai ONG World Resources Institute afirma ca Florida a pierdut 30 cm din coasta din 1870 pana in prezent, iar pana in 2060 marea va mai inainta cu inca 23 pana la 61 cm.

Ingrijorator este faptul ca orasul Miami se afla la altitudinea de doar 1,22 m.

In plus, orasul este construit ‘pe un sol alcatuit din roca sedimentara calcaroasa, poroasa si imbibata cu apa’, a subliniat senatorul Nelson. ‘Construirea unor diguri nu ar servi la nimic’ pentru ca subsolul este ‘ca un svaiter’.

‘Trebuie sa gasim solutii inovatoare’ pentru a proteja bunurile imobiliare situate pe malul oceanului, care — la Miami — au o valoare totala de 14,7 miliarde de dolari, a mai explicat senatorul democrat.

Primarul orasului Miami-Beach, Philip Levine, a relatat cum — in cursul inundatiilor — locuitorii sunt nevoiti sa traverseze strazile prin apa pana la genunchi pentru a se intoarce acasa.

Autoritatile intentioneaza, deocamdata, sa instaleze trei pompe inaintea mareelor mari din octombrie pentru a evacua apa mai bine de pe strazi, a precizat el, lasand la latitudinea senatorilor sa aprecieze daca aceasta masura este suficienta, potrivit articolului publicat de Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here