Marea migratie climatica

Secetele prelungite si inundatiile devastatoare vor duce, pana in 2050, la pierderea unui miliard de locuinte

Aproximativ un miliard de oameni saraci vor fi nevoiti sa-si paraseasca locul ca urmare a efectelor schimbarilor climatice. Aceasta este o avertizare facuta de mai multi specialisti in cadrul unei conferinte pe probleme climatice, de la Londra. Liderii politici sunt de parere ca, mai mult decat oricand, va trebui redefinit statutul de refugiat, astfel incat acesta sa includa si persoanele afectate de incalzirea globala.

Sute de milioane de oameni din Africa, centrul si sudul Asiei, precum si din America de Sud vor avea de suferit de pe urma crizei alimentare sau a apei. Rata foametei in zonele cu conditii aride ar putea atinge cote fara precedent, iar pretul la alimente ar putea face mancarea inaccesibila locuitorilor din aceste zone.

Cresterea nivelului ma-rilor ca urmare a topirii ghetarilor pe fondul incalzirii globale va face ravagii in comunitatile costiere din sudul Asiei, Estul indepartat si insulele din sudul Pacificului. Locuitorii acestor regiuni isi vor vedea pur si simplu casele scufundandu-se.

Efecte devastatoare, pe termen lung

Persoanele din nordul si vestul Africii ar putea migra spre Europa, iar cele din America Centrala, spre sudul Statelor Unite. Reprezentanti ai Inaltei Comisii pentru Refugiati a Natiunilor Unite (UNHCR) au indemnat tarile dezvoltate sa se pregateasca pentru o migrare masiva a oamenilor din cauza schimbarilor climatice.

Craig Johnstone, inalt comisar in UNHCR, a avertizat ca omenirea se afla in fata unei mari provocari ale carei efecte se vor acumula in urmatoarele patru decenii.

El a adaugat ca este imposibil de precizat numarul persoanelor care isi vor pierde casele din cauza schimbarilor climatice, dar a estimat ca, pana in 2050, intre 250 de milioane si un miliard de oameni vor fi nevoiti sa-si paraseasca locuin-tele. „Consecintele a-ces-tei provocari se vor simti gra-dual si pe o lunga perioada de timp”, a spus inaltul comisar. Tot el a mentionat ca tarile puternic industrializate au obligatia morala de a-i ajuta pe cei napastuiti.

Statutul refugiatilor climatici

In momentul acesta, statutul refugiatilor – definiti ca oameni care au scapat de persecutiile politice din tarile lor – este stabilit prin Conventia de la Geneva, din 1951. Acordul nu acopera si refugiatii climatici, adica persoanele care si-au abandonat locurile natale din cauza capriciilor vremii. Hilary Benn, secretar pentru Mediu, spunea ca un acord care sa tina cont de situatia refugiatilor climatici trebuie incheiat cat mai repede posibil.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *