Marea Neagra tot mai albastra, vazuta din satelitul NASA

Marea Neagra tot mai albastra, vazuta din satelitul NASA

Marea Neagra incepe sa devina tot mai albastra datorita unor organisme unicelulare microscopice care extrag dioxidul de carbon din atmosfera si il duc pe fundul apei, proces ce contribuie la stabilizarea climatului Terrei.

Imagini luate cu ajutorul de satelitul Aqua al NASA, prin intermediul MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer), arata ca suprafata Marii Negre are o nuanta tot mai albastra, care ii contrazice denumirea de „Neagra”.

Specialistii au explicat ca fenomenul este generat de fitoplancton (plancton format din plante acvatice inferioare). Multitudinea de alge unicelulare ce il compun par sa fie cocolitoforele. Aceste organisme vegetale sunt considerate a fi „campionii” transportului de dioxid de carbon din atmosfera pe fundul apei, contribuind astfel la stabilizarea climatului Terrei.

Cocolitoforele folosesc carbon, calciu si oxigen pentru a produce placi subtiri de carbonat de calciu, denumite cocolite si numite adesea de catre experti „pietre”, pe care le duc in final pe fundul marii. Daca aceste cocolite nu ar exista, atunci concentratia de dioxid de carbon in atmosfera ar creste si ar face oceanele mai acide, ceea ce ar dauna producerii si dezvoltarii cocolitoforelor, creandu-se astfel un lant vicios. Acesta este si unul dintre motivele pentru care specialistii insista asupra reducerii surselor de poluare provocata de activitatile umane.

Oamenii de stiinta au mai constatat ca marile care au o concentratie mare de cocolitofore are o culoare albastru-turcoaz opaca. Potrivit imaginilor capturate de satelitul Aqua, se poate spune ca si in Marea Neagra exista aceste microorganisme, din moment ce a inceput sa ia tenta albastra. Confirmarea va fi insa data de analizele din laborator. Un colorit asemanator este observat si la apele Islandei, pe coasta de nord a Australiei sau in Marea Bering.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *