Marele muzeu al prostiei umane. De la Cernobil la Rosia Montana

O stire mi-a atras astazi atentia. Ministrul ucrainian pentru situatii de urgenta, Viktor Baloha, a anuntat ca intentioneaza, incepand din 2011, sa lanseze rute turistice la Cernobal.  Baloha a anuntat si ca un nou sarcofag pentru reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil, scena celui mai grav accident nuclear civil din istorie, urmeaza sa fie construit pana in 2015. Sarcofagul va fi construit peste cel existent deja, ridicat in graba, dupa explozia reactorului, in 26 aprilie 1986. Acesta se prabuseste, in pofida lucrarilor de consolidare. Constructia noului sarcofag va costa 1,1 miliarde de dolari.

Pana la urma, exista probabil suficienti doritori sa vada la fata locului ce lasa in urma omul atunci cand se crede Dumnezeu. Nu e o noutate, prostia umana a fost si va fi mereu subiect de interes major.

Ideea ministrului ucrainian mi-a amintit insa de noua directie de comunicare a RMGC, compania care intentioneaza sa exploateze aurul de la Rosia Montana. Ani la rand au afirmat ca turismul nu este o solutie pentru zona ori ca nu ar exista resurse pentru dezvoltarea lui. Confruntati cu realitatea (dezvoltarea turismului pe Valea Ariesului si fondurile europene disponibile pentru sustinerea unei asemenea dezvoltari), RMGC si-a schimbat discursul incepand cu aceasta vara, sustinand ca mineritul si turismul nu se exclud (desigur, dupa finalizarea propriului proiect).

Si atunci, absolut aleator, am cautat imagini pe internet, cu mari exploatari de suprafata. Cu mentiunea ca Rosia Montana ar fi doar semnalul de reincepere al exploatarii intensive si definitive a aurului din Apuseni (Cadrilaterul Aurului, de la Certej si Sacaramb, pana langa Brad si apoi mai departe catre Rosia Montana, fiind considerat cel mai mare zacamant de aur si argint din Europa si al doilea din lume).
Priviti imaginile de mai jos (exploatari de aur, cupru si alte metale) si multiplicati-le, pentru a va putea imagina cum vor arata la final Apusenii, daca exploatarile vor porni. Apoi raspundeti la o intrebare: va intereseaza sa faceti turism in astfel de zone?

***

Bingham (SUA)


Montana (SUA)


Nevada (SUA)


Escondida (Chile)


Iordania:


***

La final, o recomandare din „Observatorul Cultural” – prezentarea unei carti despre explotarea aurului din Ghana. O singura atentionare din acest articol. La fel ca si la Rosia Montana, firmele au promis ca vor investi in servicii sociale. Cum s-au tinut de promisiune? „Scolile si spitalele construite si pentru care compania prezenta investitii de 1 milion de dolari pe an (fondul provenea de la taxa de 1 dolar american pusa pe fiecare uncie de aur produsa in Ghana) sunt, de fapt, constructii fara aparatura medicala, in cazul clinicilor, si fara multe dotari, in cazul scolilor. Constructiile au fost realizate prin intermediul firmelor private detinute de sefii comunitatilor si de birocrati reprezentanti ai statului la nivel local”. Articolul integral, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *