CE BEM, CE MINCAM
Multimea de aditivi alimentari si grasimea modificata chimic scad valoarea biolo-gica a produsului si ii pot imbolnavi pe consumatori.

Pe eticheta scrie ca Hulalala este „atit de delicioasa! Atit de mult gust cu atit de putine calorii. Fara zahar, dar cu acelasi gust intotdeauna. Nu vei putea rezista unei atit de dulci tentatii”. Ingredientele acestui produs sint: „apa, grasimi vegetale hidrogenate (23%), fibre vegetale, stabilizatori: sirop de sorbitol (E 402ii), hidroxipropilceluloza (E 463), faina de roscove (E 401), caraghenan (E 407), proteine din lapte, sare, emulgatori: stearoil-lactat de sodiu (E 481), mono si digliceride din acizii grasi (E 471), lecitina de soia (E 322), aromatizanti, indulcitori: sucraloza, coloranti beta-caroten (E 160a), stabilizatori: fosfat de sodiu (E 339), gaz inert: protoxid de azot (E 942). Produs fara zahar cu continut de grasimi vegetale”.

Daca veti consuma 100 de grame din acest produs veti acumula 216/ 892 kcal/ kj, proteine 0,65 g, carbohidrati 1,8 g, lipide 23 g.

ANALIZA. Produsul este un inlocuitor de frisca cu profil nutritional profund dezechilibrat, cu un exces de grasimi vegetale hidrogenate (23%) periculoase pentru sanatate, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, acesta nu are zaharoza, insa contine edulcoranti artificiali nocivi (sorbitol, aproximativ 2 kcal/ gram), sucraloza si o serie de stabilizatori E 463, E 401, E 407, emulgatori E 481, E 471. Consumatorii care fumeaza trebuie sa fie atenti la betacarotene E160a, din cauza riscului crescut de aparitie a cancerului pulmonar. Specialistul nostru atrage atentia asupra conti-nutului ascuns de sare, de care trebuie sa tinem cont pentru a nu de-pa-si doza zilnica admisa, de 6 g. Sodiul in combinatie cu sursele de fosfor impiedica fixarea cal-ciului in oase.

CONCLUZII. Specialistul nostru conchide ca produsul nu ofera nici un avantaj datorat lipsei zaharozei, aceasta fiind inlocuita cu edulcoranti artificiali nocivi, iar grasimea vegetala hidrogenata este dovedita a fi periculoasa pentru sanatate. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, hepato-renale, de dislipidemie, hipertensivilor, de boli neurodegenerative si cancer, celor cu densitate osoasa scazuta (osteoporoza).

Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, puteti folosi si numarul de fax 021.318.20.35 pentru a ne trimite sugestiile dumneavoastra. Daca sinteti interesat de caracte-risticile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specia-listul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.
Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here