Margarina Linco are unt doar in reclama

Linco cu unt proaspat este o pacaleala. Reclama tv ne arata un copil innebunit dupa aceasta grasime sintetica, in gura caruia este pus un sfat: „Nu mai trebuie unt, ca are Linco!”. Chiar unt proaspat.
margarina linco
Numai ca realitatea este cu totul alta. In primul rand, din cauza faptului ca este o grasime modificata din punct de vedere chimic prin interesterificare, Linco nu este recomandat copiilor, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Untul este prezent intr-o cantitate atat de mica, 0,5%, incat nu are nici o valoare. De fapt, in afara de apa, produsul este realizat numai din ingrediente care ar putea afecta sanatatea consumatorilor, fiind total dezechilibrat din punct de vedere nutritional. Cantitatea mare de lipide face ca aceasta margarina sa nu fie indicata pentru consum persoanelor cu afectiuni hepatice, cardiovasculare, celor cu hiperuricemie, dar nici diabeticilor. Mai mult, cantitatea mare de sare din produs il contraindica si celor cu afectiuni renale si persoanelor care sufera de celulita. Un adult nu trebuie sa consume mai mult de 6 g de sare zilnic.

Efectele aditivilor
In compozitia margarinei Linco cu unt proaspat intra si aditivi alimentari care pot interfera cu buna functionare a organismului. Acidul sorbic E200 este unul dintre ele, pentru ca poate provoca iritatii dermice, alergii si distruge vitamina B12. Doza zilnica admisa este de 25 mg/kg corp. Persoanele care fumeaza ar trebui sa evite consumul de betacaroten E160, pentru ca duce la aparitia cancerului pulmonar, mai ales in cazul celor care sunt predispusi la aceasta maladie. Valoarea energetica a produsului este foarte mare, de aceea trebuie evitat de persoanele supraponderale si obeze. Luat in asamblu si privit din prisma interactiunii dintre ingrediente, produsul nu este recomandat nici femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu afectiuni dermatologice, pulmonare, stomatologice, alergicilor, celor cu maladii cerebrovasculare.

Ingrediente:
apa, uleiuri rafinate si grasimi vegetale interesterificate, unt (0,5%), sare (0,5%), emulsificatori (mono si digliceride ale acizilor grasi-E471), aroma, conservant (acid sorbic-E200), acidifiant (acid citric-E330), colorant (betacaroten-E160), vitamine (A, D3). Valori nutritionale/ 100 g: valoare energetic 1480 g/360kcal, lipide 40 g, proteine 0 g, glucide 0 g. Margarina cu continut scazut de grasime. Contine 40% grasime.

Sursa: Jurnalul National

4 Oct 2008 -



Articole recente:
Sanatate
Beneficiile neașteptate ale păpădiei pentru sănătate
15 aprilie 2015
Protectia animalelor
Un cantec de balena nou, inregistrat in Antarctica. Cercetatorii cred ca ar putea apartine unei specii necunoscute de cetacee
15 aprilie 2015
Sanatate
Agenţia Europeană a Medicamentului: Ibuprofenul, consumat în exces, duce la infarct şi accident vascular cerebral
15 aprilie 2015
Agricultura ecologica
Fertilizarea ecologica a livezilor de mar
15 aprilie 2015
Agricultura ecologica
Cum să faci un îngrășământ natural din urzici
15 aprilie 2015
Alimentatie
Descopera efectele cuptorului cu microunde asupra sanatatii tale
15 aprilie 2015
Protectia animalelor
Industria de 200 de milioane de dolari care tine o tara in viata, dar care ingrozeste planeta. Cat costa sa impusti o girafa
15 aprilie 2015
Biodiversitate
Un flamingo negru a fost vazut in Cipru si este posibil sa fie unicul de acest gen din lume
15 aprilie 2015
Colectare deseuri
Statul obligă firmele să angajeze specialist în gunoaie. Amenzi de până la 30.000 lei pentru cei care nu respectă prevederile
15 aprilie 2015
Turism ecologic
1- 3 MAI: Reconectaţi-vă cu natura la Festivalul „Spiritfest 2015” de la Rimetea. Parapantă, ciclism, alpinism şi concurs de fotografie
15 aprilie 2015
Protectia mediului
Otrava din PET: cum ne poate îmbolnăvi de cancer un recipient de plastic refolosit
15 aprilie 2015
Biodiversitate
Prima acvilă ţipătoare mică observată prin satelit s-a întors acasă cu 10 zile mai devreme decît anul trecut
15 aprilie 2015
Fondul forestier
Arborii bătrâni absorb mai mult dioxid de carbon decât cei tineri
15 aprilie 2015
Spatii verzi
Mai mulți ecologiști, dar și universitarul Drecin cer sesizarea de către prefectul Pop a DNA pe tema toaletărilor „ilegale” de arbori din Oradea
15 aprilie 2015
Colectare Deseuri
Sanatate
Noua sursa de poluare: Cum ne imbolnaveste lumina artificiala, in special becul economic de tip LED
15 aprilie 2015
Protectia mediului
6 arii protejate de interes european în Ialomița
15 aprilie 2015
Biodiversitate
Albina sălbatică din Europa, pe cale de dispariție
15 aprilie 2015
Colectare deseuri
Colectarea şi predarea pentru reciclare a uleiurilor uzate provenite din gospodării
15 aprilie 2015