Marii investitori indeamna companiile petroliere si miniere sa se implice in energiile regenerabile

Guvernul va pune un impozit suplimentar pe profitul companiilor energetice, în locul major?rii redeven?ei
Companiile petroliere si miniere sunt indemnata se investeasca in energii verzi
Companiile petroliere si miniere sunt indemnata se investeasca in energii verzi

Marii investitori ii avertizeaza pe gigantii energetici sa pregateasca un plan de rezerva pentru ziua in care energia verde va fi folosita mai mult decat energia din carbune si petrol. Mai devreme sau mai tarziu, acea zi va veni, iar o solutie pentru companiile petroliere si miniere ar fi sa se implice chiar ele in marile proiecte de energie regenerabila.

In vreme ce oamenii de stiinta nu sunt inca siguri daca incalzirea globala este un fenomen natural sau un efect al poluarii, investitorii in energie au o alta preocupare. 72 de fonduri de investitii au trimis pe adresa celor mai mari companii petroliere si miniere ale lumii o scrisoare comuna in care li se solicita sa spuna cum isi vor desfasura afacerile in momentul in care emisiile de gaze de sera vor fi reduse cu 80%.

Cu atat va scadea poluarea aerului pana in 2050 daca guvernele nationale vor da crezare unei factiuni tot mai influente a comunitatii stiintifice mondiale. O astfel de masura de inlocuire a energiei conventionale cu energie verde ar provoca pierderi de peste 400 de miliarde de dolari numai industriei petroliere. Minele de carbuni ar avea de asemenea pierderi uriase.

Financial Times scrie ca unele companii energetice au refuzat solicitarea fondurilor de investitii. Insa cele mai multe au anuntat ca vor dezbate aceste probleme pe viitor. Adevarul este ca gigantii petrolieri sunt constienti ca pe termen lung energia regenerabila va lua locul energiei produse prin arderea resurselor minerale. Insa aceeasi giganti petrolieri vor incerca sa se asigure ca aceasta schimbare va avea loc abia dupa ce resusele din subteran se vor fi terminat.

Ca sa para ca au un plan de viitor si ca sa dea bine in ochii investiorilor si ai publicului larg, marile companii petroliere au inceput sa investeasca putin cate putin in energia eoliana si cea solara. In acelasi timp, insa, cauta solutii prin care sa scoata la costuri cat mai mici cantitati cat mai mari de petrol si gaze.

Si, in ciuda noilor politici de mediu, aceste resurse vor continua sa aiba clienti. In Uniunea Europeana companiile petroliere si cele miniere ii au pe marii industriasi de partea lor. Poate cel mai bun exemplu este recentul turneu european al siderurgistului Lakshmi Mittal, care le-a cerut guvernelor sa incurajeze productia de electricitate ieftina prin taierea subventiilor pentru energia verde.

In China, tara care importa din ce in ce mai mult petrol, autoritatile comuniste nu au o strategie coerenta de mediu. Iar masina electrica, cea care ar fi putut sa puna in pericol incasarile companiilor petroliere, este inca departe de performantele masinilor conventionale. Si, chiar daca ar fi performanta, ar putea foarte bine sa foloseasca electricitate produsa cu carbuni si gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *