Marile alunecari de teren, explicate stiintific

    Marile alunecari de teren, explicate stiintific

    In lume, alunecarile de teren au uneori dimensiuni inimaginabile. Un grup de geofizicieni arata cum se produc cele mai mari alunecari de teren, unele dintre ele declansate chiar de ei.

    Cheia este presiunea apei. Ei folosesc un laborator exterior denumit USGS Debris-Flow Flume, lung de 95 de metri, dupa cum informeaza io9.com.

    In simularile efectuate, cercetatorii folosesc lasere si mai multe instrumente cu ajutorul carora masoara elemente ca viteza si masa alunecarii de teren, dar si cat de compact este materialul respectiv in timpul procesului.

    Ei doreau sa stie de ce portiunile de sol sunt accelerate si castiga in masa atunci cand se afla pe un teren umed. Raspunsul este dat de masinile care acvaplaneaza pe o sosea pe care ploua torential. Si in cazul alunecarilor de teren are loc acelasi proces. Cand pamantul o ia la vale, atunci particulele de pamant si nisip devin foarte compacte si creeaza milioane de mici pungi cu apa aflata la presiuni foarte mari.

    Astfel, pamantul care aluneca o face pe un strat subtire de apa puternic presurizata. Aceasta este explicatia vitezei mai mari in prezenta unui sol umed si a incetinirii alunecarii de teren in cazul solului uscat.

    Cu cat creste viteza alunecarii de teren, cu atat creste si masa acesteia. Cand procesul incepe, de exemplu, pe un munte, ele par mici, dar provoaca pagube majore atunci cand ajung jos. Rezultatul cercetarilor a fost publicat in revista Nature Geoscience din 20 decembrie.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *