Marile combinate, scutite de plata a 50-60% din certificatele verzi

Marile combinate, scutite de plata a 50-60% din certificatele verzi
Marile combinate, scutite de plata a 50-60% din certificatele verzi

Ajutorul oferit de Guvern marilor consumatori industriali de energie se va limita la scutirea acestora de la plata a doar 50-60% din certificatele verzi, fata de maximul de 80%, care ar putea fi acordat conform unui regulament care va fi aprobat de Comisia Europeana. De altfel, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a afirmat, ieri, ca Executivul trebuie sa analizeze cine va plati certificatele verzi de la achizitia carora vor fi scutiti marii consumatori industriali: restul consumatorilor, bugetul de stat sau producatorii de energie regenerabila.

“O scutire cu 80% ar fi prea mare si prea greu de suportat de catre producatorii de energie regenerabila, care obtin subventii din vanzarea acestor certificate verzi. Asa ca luam in calcul scutirea de doar 50-60% din obligatia de achizitie a certificatelor verzi pentru un numar limitat de consumatori industriali, posibil 50. Inca nu a fost luata nici o decizie in acest sens”, au precizat surse din sectorul energetic, citate de Agerpres.

Si presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a apreciat ca trebuie facute calcule temeinice cu privire la impactul acestei scutiri. “Trebuie sa analizam care dintre sectoarele unde sunt permise exceptarile sunt prezente in Romania, care sunt cele de interes si sa vedem care este costul, cat de mare este impactul, cat de mare este scutirea. Trebuie sa vedem cat de mult putem sa mergem cu aceasta scutire si cine plateste gaura ramasa, cine suporta banii care nu mai ajung la producatorii de energie regenerabila, pe care nu-i mai platesc acesti consumatori”, a spus Chiritoiu, cu ocazia lansarii raportului pentru 2013 al institutiei. El a aratat ca, in prezent, Guvernul calculeaza acest impact. “Saptamana trecuta de abia strangea ministerul (Economiei – n.r.) date de la Institutul de Statistica cu privire la cate companii sunt in sectoarele respective, astfel incat sa putem calcula impactul. Ori platesc restul consumatorilor, ori bugetul de stat, ori industria de regenerabile. Fiecare din aceste variante are dezavantaje”, a adaugat seful Consiliului Concurentei. El a precizat ca autoritatile romane au trimis Comisiei Europene (CE) in urma cu doua saptamani notificarea oficiala privind modificarea schemei de promovare a energiei regenerabile, respectiv Legea de aprobare a OUG 57/2013 privind amanarea pentru perioada 2017-2020 a unor certificate verzi.

Industrii cu prioritate

Surse din sectorul industrial au precizat, ieri, ca marii consumatori industriali din Romania vor face economii de cel putin 70 de milioane de euro daca vor fi scutiti de achizitia a 80% din certificatele verzi. Potrivit acestora, CE va aproba un ghid privind posibilitatea ca 61 de ramuri economice sa fie scutite de plata a pana la 80% din obligatiile privind achizitia certificatelor verzi. Printre acestea se numara toata industria metalurgica, sticla, ceramica, ciment, petrochimie, textile, pielarie. In plus fata de acestea, se pot califica si alte industrii, daca demonstreaza ca au intensitate energetica mare, de peste 25%, iar peste 4% din productie sunt exporturi in afara Uniunii Europene.

23 de anchete finalizate

Consiliul Concurentei a demarat, anul trecut, 18 investigatii, cu 22% mai putine decat in 2012, si a finalizat 23 de cazuri, cu unul mai putin comparativ cu 2012, potrivit raportului anual pe 2013 al institutiei. Din cele 18 noi investigatii, 12 privesc posibile incalcari ale legislatiei de concurenta, cele mai multe vizand sectorul constructiilor de drumuri, al laptelui si cel cinematografic. Alte sase investigatii privesc anumite sectoare economice (anchete sectoriale), respectiv serviciile furnizate de practicienii in insolventa, produsele farmaceutice, comunicatiile electronice si accesul la infrastructura specifica, piata lemnului, asistenta medicala si asigurarile auto. “In anul 2013 ne-am concentrat cu predilectie pe investigarea celor mai grave forme de incalcare a legislatiei de concurenta, respectiv intelegerile de tip cartel, inclusiv in cadrul procedurilor de licitatie publica. Astfel, aproximativ 60% dintre cazurile declansate in 2013 au ca obiect acest tip de practici anticoncurentiale. De asemenea, am finalizat cu sanctiuni importante cazul de cartel de pe piata gestionarii deseurilor de echipamente electrice si electronice, precum si licitatia din domeniul armamentului”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *