Marmureanu: „Ucrainienii vor sa faca bani! Nu se pune problema unui cutremur devastator in Romania”

0
103

Directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, prof. dr. Gheorghe Marmureanu a dezmintit, miercuri, afirmatia oficialilor Institutului de Geofizica S.I.Subbotin de pe langa Academia de Stiinte a Ucrainei, care prognozeaza, in zona Vrancea, un cutremur de pamand foarte puternic.
Oamenii de stiinta din Ucraina au declarat, miercuri, ca exista posibilitatea unui seism foarte puternic, de peste sapte grade pe scara Richter, in zona Vrancea. Gheorghe Marmureanu a precizat, pentru editia online a Adevarul, ca „cei de acolo vor sa faca, rapid, bani”. „Ma surprind afirmatiile lor, mai ales ca m-am intalnit cu ei acum doua saptamani si nici macar nu am discutat despre acest subiect”, a mai precizat seismologul.

Institutul de Geofizica din Kiev: „Va avea loc un seism puternic in zona Vrancea”

Directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, prof. dr. Gheorghe Marmureanu a mai adaugat ca nici nu se pune problema unui cutremur major in zona Vrancea in urmatorii ani. „Seisme vor fi, cu siguranta, insa vor avea o magnitudine de maximum 6 grade pe scara Richter. Un cutremur adanc, in aceasta zona, nu se produce mai repede de 65 de ani, asa ca, inainte de 2021 nu putem vorbi de un seism devastator in Romania”, a explicat Marmureanu.

Marmureanu a mai spus ca un cutremur de maximum 6 grade pe scara Richter ar putea avea loc pana in 2015. „Nu va fi un seism puternic, in care sa vorbim de oameni morti. Lumea trebuie sa inteleaga ca vor fi seisme, este adevarat, dar nu unele care sa fie de genul aceluia din 1977”, a mai adaugat directorul Institutului National de Fizica a Pamantului.

Specialistul isi intemeiaza afirmatia pe faptul ca viitorul seism puternic va fi unul de adancime, iar intre un cutremur de acest fel si unul de suprafata, cea mai mica distanta de pana acum a fost de 65 de ani.

In acest caz, Marmureanu a dat exemplul cutremurului din 1977. Astfel, adunat cu media de 65 de ani de pana acum ar insemna ca un cutremur puternic sa se produca in jurul anului 2040.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here