Mii de biciclisti au participat la un mars de protest in Capitala

Pedalarea de prim?var??ti au participat la un mar? de protest în Capital?
Mii de biciclisti au participat la un mars de protest in Capitala
Mii de biciclisti au participat la un mars de protest in Capitala

Aproximativ 4.000 de biciclisti au participat sambata la un mars de protest in Capitala, pentru a atrage atentia asupra faptului ca reamplasarea pistelor pentru biciclete pe trotuar nu este o solutie.

Aproximativ 4.000 de biciclisti au participat sambata la un mars de protest in Capitala, pentru a atrage atentia asupra faptului ca reamplasarea pistelor pentru biciclete pe trotuar nu este o solutie.

Biciclistii s-au adunat in jurul orei 14.30 in zona Parcului Izvor, de unde au plecat in mars pe Splaiul Independentei, au trecut prin fata sediului Primariei Capitalei, apoi s-au intors la Parcul Izvor. Circulatia rutiera pe Splaiul Independentei a fost restrictionata in timpul marsului biciclistilor.

Marian Ivan, reprezentant al Comunitatii Biciclistilor din Bucuresti si presedintele Organizatiei pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR), a declarat pentru MEDIAFAX ca s-a dorit sa se ajunga in fata Primariei Capitalei in semn de protest fata de declaratiile primarului Sorin Oprescu privind reamenajarea pistele pentru biciclisti pe trotuare, in conditiile in care acestea „s-au dovedit a fi neviabile”.

Organizatorii actiunii de protest au sustinut ca daca trei la suta dintre bucuresteni renunta la autoturisme si aleg bicicleta sau transportul in comun, se elibereaza o sosea cu patru benzi si o lungime de 70-100 de kilometri, „suficient cat sa se elibereze tot Bucurestiul de ambuteiaje”.

Acestia au precizat ca amenajarea pistelor pentru biciclisti pe trotuare nu reprezinta o solutie, in conditiile in care 80 la suta dintre pistele realizate in 2008 si 2011 au fost declarate ilegale de catre Politia Rutiera.

Initial, Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti, initiatorul marsului de protest, anunta ca biciclistii se vor intalni in Parcul Carol, la fantana Zodiac, insa ulterior a fost schimbat locul de intalnire in Parcul Izvor, in zona statiei de metrou Izvor.

Marsul de protest, desfasurat sub sloganul „Nu vrem piste pe trotuar!”, s-a incheiat in jurul orei 17.00.

Comunitatea Biciclistilor din Bucuresti este o o comunitate informala care militeaza pentru dezvoltarea unor politici si a unei infrastructuri care sa incurajeze mobilitatea urbana, in scopul imbunatatirii calitatii vietii.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat joi, la o intalnire cu reprezentanti ai asociatiilor care promoveaza mersul pe bicicleta, ca municipalitatea va amenaja piste pentru biciclisti, insa numai in zonele unde studiile de specialitate vor arata „ca se poate, ca este sigur”.

„In primul rand, vreau sa fie foarte clar ca doresc, am obligatia si cred ca trebuie sa ii protejez pe oameni, si nu sa ii strivesc intre indisciplina si iresponsabilitatea unor soferi. Vom face aceste piste, insa numai acolo unde studiile de specialitate ne vor releva ca se poate, ca este sigur. Trebuie sa colaboram impreuna pentru elaborarea unui regulament de realizare si utilizare a acestora, astfel incat sa putem asigura protectia biciclistilor fata de circulatia auto, mai ales in intersectii, precum si siguranta pietonilor fata de biciclisti”, a spus Oprescu.

In cadrul intalnirii s-a convenit ca, in cadrul grupului de lucru pentru mobilitate, care se intalneste o data la doua saptamani, sa inceapa, cu ajutorul ONG-urilor si al unor institute de proiectare din Bucuresti, elaborarea unui proiect pilot pentru realizarea unei piste continue pentru biciclisti, pe axa nord-sud a Capitalei, potrivit municipalitatii.

La intalnire au participat, alaturi de primarul general, reprezentanti ai Directiei de Transporturi din Primaria Capitalei, Politiei Locale, Politiei Rutiere, Administratiei Strazilor si ai asociatiilor Green Revolution, Bate Saua, Mai Mult Verde, SkirtBike, Centrul pentru Politici Durabile „Ecopolis”, OPTAR si Cycling Romania.

In 11 martie, Sorin Oprescu spunea ca nu este de acord cu trasarea pistelor pentru biciclisti pe carosabil, intrucat nu vrea sa numere mortii.

„Nu am curajul sa le fac pe carosabil. Nu vreau sa stau sa numar mortii. Am sa repar si sa reconsider insa pistele de biciclisti care au in mijloc statii RATB sau copaci. Eu personal nu am curajul sa le cobor pe carosabil”, declara atunci edilul Capitalei.

Primarul Capitalei preciza ca, in opinia sa, cetatenii nu sunt la nivelul de civilizatie rutiera pe care il au alte state europene, astfel incat soferii sa fie atenti sa nu loveasca biciclistii.

Oprescu mai spunea ca cei care doresc coborarea pistelor de biciclisti pe carosabil sunt cetateni adulti responsabili, insa nu trebuie uitat faptul ca vor fi nevoiti sa circule pe sosele si copiii.

Primarul general a facut referire si la cei aproximativ 180.000 de „biciclisti infocati” care si-au exprimat opiniile in vederea in vederea pastrarii pistelor pe trotuare, raportat la alti 25.000 de biciclisti care doresc ca acestea sa fie amenajate pe carosabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *