Masa rotunda „Deseuri: cele 18 criterii ale Comisiei Europene si drumul Romaniei spre performanta”

Masa rotunda „Deseuri: cele 18 criterii ale Comisiei Europene si drumul Romaniei spre performanta”

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a participat marti, 18 septembrie 2012, la masa rotunda „Deseuri: cele 18 criterii ale Comisiei Europene si drumul Romaniei spre performanta”.
Evenimentul, organizat de Green Report impreuna cu Ministerul Mediului si Padurilor, a adus fata in fata reprezentanti ai autoritatilor de mediu si ai principalilor jucatori de pe piata de deseuri municipale.
”Am organizat acest seminar pentru a prezenta intentiile noastre vis-a-vis de necesitatea unei piete agregate a deseurilor in conditii de criza financiara prelungita, dar si pentru a discuta despre solutii pentru evitarea riscurilor actuale de
infringement”, a spus Rovana Plumb in alocutiunea de deschidere.
”De ani buni suntem unul din ultimele locuri in UE la acest capitol dar, din pacate, guvernarea trecuta a ales sa neglijeze acest subiect, asa cum a facut -o de altfel si cu fondurile europene sau cu infrastructura de apa si canal. Actuala
guvernare face eforturi majore pentru a repara toate acele greseli si pentru a recupera in ritm sustinut toate aceste decalaje, inclusiv in privinta deseurilor”, a mai spus ministrul.
Referindu-se la ultimul Raport al Comisiei Europene privind performanta statelor membre in managementul deseurilor municipale, ministrul mediului si padurilor a amintit ca acesta clasifica cele 27 de state membre in functie de 18 criterii, fiecare tara primind stegulete verzi, portocalii sau rosii. Domeniile vizate de aceasta evaluare sunt volumul total de deseuri reciclate, costul eliminarii deseurilor, precum si incalcari ale legislatiei europene.
”In acest raport, Romania s-a situat in cele 10 state membre cu cele mai mari lacune in privinta punerii in aplicare a legislatiei in domeniu. Dar nu clasamentele, nu steguletele sunt problema cea mai mare, managementul deseurilor este un factor de civilizatie si sanatate. Cand vine vorba de deseuri avem nu numai o problema de bani, ci si una de atitudine: trebuie sa incepem sa privim deseurile ca pe o oportunitate pentru dezvoltare economica. Gestionarea si reciclarea deseurilor la standarde europene inseamna potential de creare a locurilor de munca „verzi” si de dezvoltare a economiei viitorului, cu beneficii pe termen lung pentru comunitati”, a subliniat ministrul mediului si padurilor.
Raportul Comisiei Europene pentru Romania va fi prezentat in cadrul unui workshop organizat in octombrie la Bucuresti de catre DG Regio si DG Mediu, in care va fi prezentat atat documentul, cat si planul de actiune.
In ceea ce priveste implicatiile financiare, ministrul Rovana Plumb a mentionat ca sectorul managementului deseurilor este unul prioritar in urmatoarea perioada de programare bugetara, odata cu publicarea propunerilor de regulamente pentru fondurile europene nerambursabile pentru perioada 2014 – 2020.
”Pana in prezent au fost aprobate 20 de proiecte, pentru judetele Giurgiu, Bistrita-Nasaud, Vrancea, Arad, Sibiu, Mures, Covasna, Neamt, Botosani, Salaj, Suceava, Bacau, Vaslui, Calarasi, Olt, Arges, Cluj, Timis, Caras-Severin si Alba, cu o valoare totala de 878,229,472 euro. Trebuie respectate tintele impuse de legislatia europeana, insa trebuie aleasa o abordare regionala, care sa prevada investitii pentru colectarea intensiva a deseurilor biodegradabile, facilitati de reciclare, sortare, tratare mecano-biologica si depozitare, incineratoare regionale”, a mai spus Rovana Plumb.
Participantii la masa rotunda „Deseuri: cele 18 criterii ale Comisiei Europene si drumul Romaniei spre performanta”, au discutat aspecte legate de strategia nationala a deseurilor 2014-2020, noua directiva de reciclare a DEEE-urilor si
solutiile necesare pentru evitarea riscurilor actuale de infringement si au dezbatut criteriile de performanta ale UE in managementul deseurilor municipale 2012, provocarile, oportunitatile si raspunsurile operatorilor din domeniu, cu privire la cele 18 criterii de performanta ale UE.
La eveniment au fost participat reprezentanti ai autoritatilor de protectia mediului (Ministerul Mediului si Padurilor, AM POS Mediu, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Garda Nationala de Mediu) si ai companiilor care
desfasoara activitati in domeniul deseurilor (asociatii colective, reciclatori si operatori, salubristi, colectori: Eco-Rom Ambalaje, Environ, Recolamp, Asociatia Romana de Salubritate etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *